HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo ja haluamme, että voit istahtaa tai astella taiteen äärelle milloin ja missä tahansa, juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii!

************************

Taiteilijahaastattelu: Katharina Grosse

Saksalainen taiteilija Katharina Grosse ja suomalainen kirjailija Riikka Pelo keskustelevat taiteen tekemisestä ja kokemisesta sekä maalauksen asemasta elämässämme Grossen installaatioiden keskellä HAMin kaarihalleissa.

Katharina Grosse: ”Taiteen tekemisessäni on aina ollut mukana tunne siitä, että teen jotain maailmassa, yhdessä sen kanssa mitä jo on olemassa.”

Riikka Pelo: ”Teosten kokonaisvaltainen immersio, sisäänsä sulkevuus, on todellisuuden kätkettyjen mahdollisuuksien esille tulemista tässä ja nyt.”


Videon on toteuttanut ME Films (www.mefilms.fi) ja sen kesto on 10 minuuttia.

***********************

Havis Amandan tarina

Havis Amanda / Kuva: HAM / Yehia Eweis

Havis Amanda -suihkulähde paljastettiin Kauppatorilla vuonna 1908. Se on kuvanveistäjä Ville Vallgrenin (1855-1940) tunnetuin teos. Helsinki Suomen pääkaupunkina halusi kohottaa profiiliaan tilaamalla julkisen teoksen Pariisissa asuvalta taiteilijalta. Suihkulähde paljastettiin kaikessa hiljaisuudessa, mutta se synnytti heti suuren julkisen kohun. Kunniansa kuulivat niin ”rietas naisenkuva” kuin taidetta ymmärtämätön yleisökin. Myrskyisän alun jälkeen Havis Amandasta on tullut yksi Helsingin rakastetuimmista julkisista veistoksista ja merellisen kaupungin symboli. Se kuuluu HAMin julkisen taiteen kokoelmiin.

Havis Amanda kiehtoo ihmisiä jatkuvasti. Kuka oli veistoksen malli? Mistä nimi on peräisin? Miten Mantasta tuli vappujuhlan keskipiste?

Katso lisää

************************

Patsas puhuu sinulle

Tiesitkö, että 14 patsasta Helsingin keskustan alueella kertoo tarinansa sinulle? Kuusi patsasta tai muistomerkkiä sijoittuu Kauppatorin, Senaatintorin ja Esplanadin puiston alueille. Presidenttien muistomerkit löytyvät keskustasta ja Etu-Töölöstä. Helsingin kaupunkiympäristö mahdollistaa, että mobiiliteknologiaa hyödyntäen patsaat heräävät henkiin milloin tahansa.

Patsaiden ja muistomerkkien läheisyydessä on laatta, jossa on OR-koodi. Koodin voi lukea älypuhelimella. QR koodi johtaa linkkeihin, joissa on lyhytfilmi, jossa näyttelijä esittää muotokuvan kyseessä olevasta patsaasta tai muistomerkistä kertoen kuka hän oli tai näyttelee pienen episodin elämästään.  Lisää tietoa löytyy tekstimuodossa ja valokuvina. Tekstit voi  myös kuunnella.

Tervetuloa tutustumaan Suomen historiaan patsaiden avulla!

Katso lisää

************************

Taiteilijahaastattelu: Inka Bell

Inka Bell / Kuva: Paavo Lehtonen

HAM-galleriassa on esillä Inka Bellin Passage-näyttely, joka ehti olla avoinna yleisölle viikon ennen kuin koronarajoitukset sulkivat koko HAMin. Tällä välin taidemuseon amanuenssi Heli Harni on keskustellut Inka Bellin kanssa hänen taiteellisesta työskentelystään. Keskustelu avaa Passage-näyttelyn tekemisen taustoja.

Katso lisää

************************

Outo arki –verkkonäyttely

Herttoniemenranta, huhtikuu 2020 / Kuva: Yehia Eweis/Helsingin kaupunginmuseo

Outo arki –verkkonäyttely avaa yleisölle HAM Helsingin taidemuseon ja Helsingin kaupunginmuseon kokoelmatoimintaa yhteisen teeman kautta. Verkkonäyttelyssä on esillä videotaiteen kokonaisuus Hetken äärellä HAMin kokoelmista sekä korona-aikaa Helsingissä dokumentoivia valokuvia kaupunginmuseon kokoelmista otsikolla Hiljainen kaupunki. Videoteokset ja valokuvat haastavat samankaltaisella tunnelmallaan yleisöä näkemään rutiinien taakse.

Katso lisää

************************

Vietä lounasvartti Lallukassa

Lallukka – Elämää taiteilijakodissa -näyttely johdattaa yleisön Tennispalatsista kivenheiton päähän sijaitsevan kulttuurimonumentin historiaan ja nykypäivään.  Tuskin koko maasta löytyy toista rakennusta, jossa olisi asunut ja työskennellyt yhtä monta nimekästä taiteilijaa. Lounasvartti Lallukassa -haastattelut tarjoavat mahdollisuuden kurkistaa Lallukan taiteilijakodin elämään.

Lounasvartti Lallukassa: Marjatta Hanhijoki

Ensimmäisessä jaksossa kuvatataiteilija Marjatta Hanhijoki avaa ateljee-asuntonsa ja näyttelijä Timo Närhinsalo lausuu runon. Haastattelijana toimii HAMin koordinaattori Antti Kauppinen.

*************************

Lounasvartti Lallukassa: Jaakko Niemelä & Helena Hietanen

Toisessa jaksossa vieraana taiteilijapariskunta Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen. Haastattelijana toimii HAMin koordinaattori Antti Kauppinen.

**************************

Lounasvartti Lallukassa: Tero Laaksonen

Kolmannessa jaksossa vieraana professori/taidemaalari Tero Laaksonen. Haastattelijana toimii HAMin koordinaattori Antti Kauppinen.

***************************

Maanantaina museossa -sarjassa kurkistetaan kulissien taakse

Useimmat museot maailmalla ovat maanantaisin kiinni. Tämä on tärkeä päivä museoille: silloin korjataan tiloja, restauroidaan näyttelyteoksia ja varmistetaan, että kaikki on kunnossa, kun tiistaina ovet taas avataan yleisölle.

Maanantaina museossa -sarjan ensimmäisessä jaksossa Lallukka – Elämää taiteilijakodissa -näyttelyn ja siihen liittyvän kirjan koonnut taidehistorioitsija Marja Lahelma esittelee näyttelyn.

********************

Maanantaina museossa -sarjan toisessa jaksossa taidehistorioitsija Marja Lahelma esittelee arkistolöytöjään sekä kertoo taidehistorioitsijan työstä. Haastattelijana toimii HAMin koordinaattori Antti Kauppinen.

********************

Kaupungintalon taidekierrokset

Rut Bryk: Kaupunki auringossa / Kuva: HAM/Hanna Kukorelli

Tule mukaan taidekierroksille kaupungintalon avoimiin ja suljettuihin tiloihin. Kaupungintaloon on sijoitettu yli 200 teosta HAM Helsingin taidemuseon kokoelmista. Kierroksille valittuja taideteoksia esittelee julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola.


Aulan avoin taidenäyttely
Astu sisään kaikille avoimeen aulaan ihmettelemään Kimmo Kaivannon äärettömiin jatkuvaa Ketju-veistosta. Aarno Ruusuvuori vaikutti usean taideteoksen valintaan, sillä kaupungintalo oli kokonaistaideteos. Aulan toiminnan muuttuessa myös osa teoksista vaihtuu.

***
Pormestarin taideaarteet
Lähde mukaan harvinaiselle kierrokselle pormestarin työhuoneeseen ja edustustiloihin. Siellä on esillä sekä perinteistä että uusinta nykytaidetta. Mitä teosta pormestari katsoo työpöytänsä äärestä? Se selviää kierroksella!

***
Silmänruokaa ravintolassa
Tutustu kaupungintalon ravintolan seinällä olevaan Michael Schilkinin torikauppiaita kuvaavaan humoristiseen reliefiin ja kuule tarinoita taiteilijan värikkäästä elämästä.

************************

Näkökulmaopastukset
– syvenny näyttelyteemoihin asiantuntijoiden opastuksella

Näkökulma-opastukset tarjoavat vaihtuvia näkökulmia HAMin näyttelyihin. Video-opastuksilla ääneen pääsevät sekä HAMin henkilökunta että vierailevat asiantuntijat.

HAM Näkökulma-opastus: Tove Janssonin freskot

Tove Janssonin Juhlat kaupungilla ja Juhlat maalla -freskojen äärellä keskustelevat HAMin amanuenssi Mikko Oranen sekä toimittaja Kaisa Viitanen.

Lue lisää näyttelystä

************************

HAM Näkökulma-opastus: Sukupuolen sotkijat -näyttely

Sysksyllä 2020 päättyneestä Sukupuolen sotkijat -näyttelystä keskustelevat HAMin koordinaattori Antti Kauppinen ja opas Satu Sipilä.

Lue lisää näyttelystä

************************

Digitaalinen opastus Vilho Lampi –näyttelyyn

HAMissa avautui helmikuussa 2020 maiseman ja mielen tulkitsija Vilho Lammen (1898–1936) näyttely, joka on ensimmäinen taiteilijan teoksista koottu näyttely Helsingissä neljäänkymmeneen vuoteen. Vilho Lampi oli pitkään unohduksissa ollut lakeuden maalari Limingasta, jonka taiteellisen työn arvostus kasvoi vasta vuosikymmeniä hänen Oulun Merikoskeen päättyneen elämänsä jälkeen. Tutustu suosittuun näyttelyyn digitaalisen opastetun näyttelykierroksen kautta. Opastus on puhuttu ja tekstitetty suomeksi, tekstityskieleksi voi valita myös ruotsin ja englannin.

Lue lisää näyttelystä

************************

Ellen Thesleffin uraauurtava taide ja rohkea elämä e-kirjana

Ellen Thesleff, 1900-luvun alku / Kuva: Svenska Litteratursällskapet i Finland

HAMin kokoelmiin kuuluu Ellen Thesleffin (1869-1954) keskeisimpiä maalauksia. Niistä suurin osa on saatu lahjoituksena osana Katarina ja Leonard Bäcksbackan kokoelmaa. Viime vuonna (2019) tuli kuluneeksi 150 vuotta Ellen Thesleffin syntymästä. Juhlavuoden kunniaksi HAM julkaisi kirjan, jossa on esillä ensimmäistä kertaa kaikki Helsingin kaupungin kokoelmiin kuuluvat Ellen Thesleffin teokset, HAM Helsingin taidemuseon ja Helsingin kaupunginmuseon teokset. Näitä teoskuvia on täydennetty kuvilla yksityisistä kokoelmista, jotka liittyvät läheisesti taiteilijan perikuntaan tai Bäcksbackan kokoelmaan. Kuvia kirjaan on saatu myös Svenska litteratursällskapetin arkistosta. Tekstin julkaisuun on kirjoittanut Hanna-Reetta Schreck.

Kurkista jo päättyneeseen Ellen Thesleff: Minä maalaan kuin jumala -näyttelyyn ja uppoudu e-kirjan pariin

************************

Luo itse taidetta! HAMin taidehetki-videoissa luovuus pääsee valloilleen

Kuva: HAM

Taidehetkissä rohkaistaan taiteen tekemiseen kotioloissa. Alle 10 minuutin videoilla esitellään pieniä taideharjoituksia, joissa hyödynnetään erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. Ennakko-osaamista ei tarvita. Taidehetket soveltuvat kaikille!

Katso lisää

************************

Taiteilijahaastattelu: Enni Suominen

Enni Suominen: Mortarium, 2020 (näyttelynäkymä) / Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen

Enni Suomisen Mortarium -näyttely päättyi  elokuussa 2020. Taidemuseon koordinaattori Antti Kauppinen pohtii keskustelussa taiteilijan kanssa hänen tuotantoaan ja Mortariumin kertomusta. Keskustelu pyrkii avaamaan taiteilija Suomisen näyttelyn taustoja, työskentelyä, ja hänen ajatuksia taiteen tekemisestä.

Lue keskustelu

***********************

Uppoudu Mieliala – Helsinki 1939-1945 -näyttelyn tunnelmiin podcasteja kuunnellen

Helsingin kaupunginmuseo ja HAM Helsingin taidemuseo ovat yhdessä toteuttaneet Mieliala – Helsinki 1939-1945 -näyttelyyn pohjautuvan podcast-sarjan. Sarjassa näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen saattelee kuuntelijan sodan mielialatiedustelun maailmaan, Helsingin asukkaiden sekä tieteen ja taiteen aarteiden evakuointeihin, rikollisuuteen sota-aikana, rintamataiteen suurnäyttelyn taustoihin ja helsinkiläisten kokemuksiin ilmapommituspäivinä.

Voit kuunnella podcast-sarjan Helsingin kaupunginmuseon ja HAMin verkkosivuilla, sekä Spotify ja Apple podcasts -palveluissa.

Podcastit HAMin sivuilla

Podcastit Helsingin kaupunginmuseon sivuilla

Mieliala-näyttely päättyi HAMissa 1.3.2020 ja Hakasalmen huvilassa 30.8. Kurkista päättyneeseen yhteisnäyttelyyn

HAM Helsingin taidemuseo

Hakasalmen huvila

************************

Helsingin kokoinen taidenäyttely avoinna 24/7

Jacob Dahlgren: Early One Morning, Eternity Sculpture, 2019 / Kuva: HAM / Maija Toivanen

2 700 taideteosta ympäri Helsinkiä, 500 veistosta nähtävissä yötä päivää. Helsingin taidemuseo HAM pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9 000 teosta. Suuri osa kokoelmasta on Tennispalatsin museotilojen sulkemisesta huolimatta tälläkin hetkellä kaupunkilaisten vapaasti ihasteltavana puistoissa ja katujen varsilla, kotikulmilla ja fillarimatkan päässä. Julkisen taiteen kiehtovaan kattaukseen pääsee tutustumaan myös kotoa käsin HAMin verkkosivujen kautta ja HAMin sosiaalisen median kanavia seuraamalla.

Veistospankki

Kaupunkilaisten omatoimisia taidenäyttelykierroksia varten HAM on koonnut kaikille avoimeen Veistospankkiin kaikkiaan 480:n Helsingissä sijaitsevan veistoksen tiedot. Perustietojen (teoksen nimi, taiteilija, julkistamisvuosi, sijainti) lisäksi Veistospankista löytyy myös taustoja teoksista sekä veistoksen sijainti kartalla.  Sijaintitiedot löytyvät myös avoimena datana. ​

Omatoimiset veistosreitit

Kaupunkilaisten iloksi on luotu myös valmiiksi suunniteltuja omatoimisia veistosreittejä erilaisten teemojen ympärille. Elämän kysymykset -reitti johdattaa kulkijan miettimään ja löytämään kenties vastauksiakin kysymyksiin mitä on taide ja miten se vaikuttaa minuun. Inhale exhale HAM –reitti sopii taas juoksulenkiksi kun Toven elämänpolku esittelee kuinka taiteilija Tove Janssonin elämä näkyy Helsingin kaduilla ja puistoissa.

Katso tästä lisää

*************************

HAM kerää kaupunkilaisilta veistoksiin liittyviä muistoja

Hotel Manta, 2014 / Kuva: Maija Toivanen

Helsingin alueella on lähes 500 julkista veistosta, jotka sijaitsevat kaupunginosien keskeisillä paikoilla – siellä missä helsinkiläiset viettävät arkeaan ja juhlivat juhliaan. Jokaiseen veistokseen liittyy lukuisia kaupunkilaisten tarinoita ja jokainen veistos on nähnyt satoja riitoja ja tuhansia suudelmia. HAM haluaa antaa kaupunkilaisten muistoille äänen ja kerää kaupunkilaisilta veistoksiin liittyviä muistoja.

Jaa muistosi ja kerro tarinasi siitä, mitä olet kokenut veistosten äärellä! Voit jakaa oman muistosi tai lukea hauskoja ja liikuttavia veistoksiin liittyviä muistoja HAMin Veistosmuisto-sivulla.

Katso lisää

************************