HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo ja haluamme, että voit istahtaa tai astella taiteen äärelle milloin ja missä tahansa, juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii!

************************

Lallukka – Elämää taiteilijakodissa

HAMissa avautui 13.11.2020 Lallukka – Elämää taiteilijakodissa -näyttely, joka johdattaa yleisön Tennispalatsista kivenheiton päähän sijaitsevan kulttuurimonumentin historiaan ja nykypäivään. Tuskin koko maasta löytyy toista rakennusta, jossa olisi asunut ja työskennellyt yhtä monta nimekästä taiteilijaa.

Pujahda taidemuseon koordinaattori Antti Kauppisen matkaan ja pääset kurkistamaan taiteilijoiden elämään Lallukassa. Alla olevalla videolla kuvatataiteilija Marjatta Hanhijoki avaa ateljee-asuntonsa ja näyttelijä Timo Närhinsalo lausuu runon.

************************

Instagram Live / Lallukka – Elämää taiteilijakodissa

Gösta Diehl: Ihmisen vaellus, 1954 / Kuva: HAM/Hanna Kukorelli

Lallukka – Elämää taiteilijakodissa -näyttely johdattaa yleisön Tennispalatsista kivenheiton päähän sijaitsevan kulttuurimonumentin historiaan ja nykypäivään.  Tuskin koko maasta löytyy toista rakennusta, jossa olisi asunut ja työskennellyt yhtä monta nimekästä taiteilijaa.

Vietä lounasvartti Lallukassa

Pujahda lounastauollasi taidemuseon koordinaattori Antti Kauppisen matkaan HAMin Instagramissa ja pääset kurkistamaan taiteilijoiden elämään Lallukassa.

4.11.2020 klo 12
Kuvatataiteilija Marjatta Hanhijoki avaa ateljee-asuntonsa ja näyttelijä Timo Närhinsalo lausuu runon. (Katso tallenne HAM IGTV:stä)

25.11.2020 klo 12
Taiteilijapariskunta Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä kertovat työskentelystään Lallukan taiteilijakodissa. (Katso tallenne HAM IGTV:stä)

10.12.2020 klo 12
Kuvatataiteilija Tero Laaksonen kertoo ateljeen merkityksestä taiteilijalle fyysisenä ja henkisenä instrumenttina. (Katso tallenne HAM IGTV:stä)

Maanantaina museossa -sarjassa kurkistetaan kulissien taakse

Maanantaina museossa -sarjan avaa Lallukka – Elämää taiteilijakodissa -näyttelyn ja siihen liittyvän kirjan koonnut taidehistorioitsija Marja Lahelma.

23.11.2020 klo 17
Kuraattorikierros | Marja Lahelma esittelee 13.11.2020 avautuneen Lallukka – Elämää taiteilijakodissa -näyttelyn. (Katso tallenne HAM IGTV:stä)

7.12.2020 klo 17 
Arkistojen aarteet | Marja Lahelma keskustelee taidemuseon koordinaattori Antti Kauppisen kanssa taidehistorioitsijan työstä, löytämisen riemusta ja uuden tiedon rakentumisen maagisuudesta. (Katso tallenne HAM IGTV:stä)

Suorana lähetettävät Lounasvartti Lallukassa -kierrokset sekä Maanantaina museossa -sarjan osat ovat katsottavissa HAMin Instagram-tilillä suorana lähetyksenä yllä mainittuina lähetysajankohtina ja tallenteet lähetyksen jälkeen HAMin IGTV:ssä.  Kierroksista tehdään myös tekstitetyt versiot, jotka julkaistaan myöhemmin tällä sivulla ja Helsinki-kanavalla.

********************

Kaupungintalon taidekierrokset

Rut Bryk: Kaupunki auringossa / Kuva: HAM/Hanna Kukorelli

Tule mukaan taidekierroksille kaupungintalon avoimiin ja suljettuihin tiloihin. Kaupungintaloon on sijoitettu yli 200 teosta HAM Helsingin taidemuseon kokoelmista. Kierroksille valittuja taideteoksia esittelee julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola.


Aulan avoin taidenäyttely
Astu sisään kaikille avoimeen aulaan ihmettelemään Kimmo Kaivannon äärettömiin jatkuvaa Ketju-veistosta. Aarno Ruusuvuori vaikutti usean taideteoksen valintaan, sillä kaupungintalo oli kokonaistaideteos. Aulan toiminnan muuttuessa myös osa teoksista vaihtuu.

***
Pormestarin taideaarteet
Lähde mukaan harvinaiselle kierrokselle pormestarin työhuoneeseen ja edustustiloihin. Siellä on esillä sekä perinteistä että uusinta nykytaidetta. Mitä teosta pormestari katsoo työpöytänsä äärestä? Se selviää kierroksella!

***
Silmänruokaa ravintolassa
Tutustu kaupungintalon ravintolan seinällä olevaan Michael Schilkinin torikauppiaita kuvaavaan humoristiseen reliefiin ja kuule tarinoita taiteilijan värikkäästä elämästä.

************************

Näkökulmaopastukset
– syvenny näyttelyteemoihin asiantuntijoiden opastuksella

Näkökulma-opastukset tarjoavat vaihtuvia näkökulmia HAMin näyttelyihin. Video-opastuksilla ääneen pääsevät sekä HAMin henkilökunta että vierailevat asiantuntijat.

HAM Näkökulma-opastus: Tove Janssonin freskot

Tove Jansson: Juhlat kaupungissa, 1947 / © Tove Janssonin kuolinpesä / Kuva: Hanna Kukorelli

Tove Janssonin Juhlat kaupungilla ja Juhlat maalla -freskojen äärellä keskustelevat HAMin amanuenssi Mikko Oranen sekä toimittaja Kaisa Viitanen.

Lue lisää näyttelystä

Osta liput näyttelyyn

************************

HAM Näkökulma-opastus: Sukupuolen sotkijat -näyttely

Sysksyllä 2020 päättyneestä Sukupuolen sotkijat -näyttelystä keskustelevat HAMin koordinaattori Antti Kauppinen ja opas Satu Sipilä.

Lue lisää näyttelystä

************************

Digitaalinen opastus Vilho Lampi –näyttelyyn

Vilho Lampi: Omakuva, 1929 (osa teoksesta) / © Oulun taidemuseo / Kuva: Mika Friman

HAMissa avautui helmikuussa 2020 maiseman ja mielen tulkitsija Vilho Lammen (1898–1936) näyttely, joka on ensimmäinen taiteilijan teoksista koottu näyttely Helsingissä neljäänkymmeneen vuoteen. Vilho Lampi oli pitkään unohduksissa ollut lakeuden maalari Limingasta, jonka taiteellisen työn arvostus kasvoi vasta vuosikymmeniä hänen Oulun Merikoskeen päättyneen elämänsä jälkeen. Tutustu suosittuun näyttelyyn digitaalisen opastetun näyttelykierroksen kautta. Opastus on puhuttu ja tekstitetty suomeksi, tekstityskieleksi voi valita myös ruotsin ja englannin.

Lue lisää näyttelystä

************************

Ellen Thesleffin uraauurtava taide ja rohkea elämä e-kirjana

Ellen Thesleff, 1900-luvun alku / Kuva: Svenska Litteratursällskapet i Finland

HAMin kokoelmiin kuuluu Ellen Thesleffin (1869-1954) keskeisimpiä maalauksia. Niistä suurin osa on saatu lahjoituksena osana Katarina ja Leonard Bäcksbackan kokoelmaa. Viime vuonna (2019) tuli kuluneeksi 150 vuotta Ellen Thesleffin syntymästä. Juhlavuoden kunniaksi HAM julkaisi kirjan, jossa on esillä ensimmäistä kertaa kaikki Helsingin kaupungin kokoelmiin kuuluvat Ellen Thesleffin teokset, HAM Helsingin taidemuseon ja Helsingin kaupunginmuseon teokset. Näitä teoskuvia on täydennetty kuvilla yksityisistä kokoelmista, jotka liittyvät läheisesti taiteilijan perikuntaan tai Bäcksbackan kokoelmaan. Kuvia kirjaan on saatu myös Svenska litteratursällskapetin arkistosta. Tekstin julkaisuun on kirjoittanut Hanna-Reetta Schreck.

Kurkista jo päättyneeseen Ellen Thesleff: Minä maalaan kuin jumala -näyttelyyn ja uppoudu e-kirjan pariin

************************

Taiteilijahaastattelu: Enni Suominen

Enni Suominen: Mortarium, 2020 (näyttelynäkymä) / Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen

Enni Suomisen Mortarium -näyttely päättyi  elokuussa 2020. Taidemuseon koordinaattori Antti Kauppinen pohtii keskustelussa taiteilijan kanssa hänen tuotantoaan ja Mortariumin kertomusta. Keskustelu pyrkii avaamaan taiteilija Suomisen näyttelyn taustoja, työskentelyä, ja hänen ajatuksia taiteen tekemisestä.

Lue keskustelu

***********************

Uppoudu Mieliala – Helsinki 1939-1945 -näyttelyn tunnelmiin podcasteja kuunnellen

Helsingin kaupunginmuseo ja HAM Helsingin taidemuseo ovat yhdessä toteuttaneet Mieliala – Helsinki 1939-1945 -näyttelyyn pohjautuvan podcast-sarjan. Sarjassa näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen saattelee kuuntelijan sodan mielialatiedustelun maailmaan, Helsingin asukkaiden sekä tieteen ja taiteen aarteiden evakuointeihin, rikollisuuteen sota-aikana, rintamataiteen suurnäyttelyn taustoihin ja helsinkiläisten kokemuksiin ilmapommituspäivinä.

Voit kuunnella podcast-sarjan Helsingin kaupunginmuseon ja HAMin verkkosivuilla, sekä Spotify ja Apple podcasts -palveluissa.

Podcastit HAMin sivuilla

Podcastit Helsingin kaupunginmuseon sivuilla

Mieliala-näyttely päättyi HAMissa 1.3.2020 ja Hakasalmen huvilassa 30.8. Kurkista päättyneeseen yhteisnäyttelyyn

HAM Helsingin taidemuseo

Hakasalmen huvila

************************

Luo itse taidetta! HAMin taidehetki-videoissa luovuus pääsee valloilleen

Kuva: HAM

Taidehetkissä rohkaistaan taiteen tekemiseen kotioloissa. Alle 10 minuutin videoilla esitellään pieniä taideharjoituksia, joissa hyödynnetään erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. Ennakko-osaamista ei tarvita. Taidehetket soveltuvat kaikille!

Katso lisää

************************

Helsingin kokoinen taidenäyttely avoinna 24/7

Jacob Dahlgren: Early One Morning, Eternity Sculpture, 2019 / Kuva: HAM / Maija Toivanen

2 700 taideteosta ympäri Helsinkiä, 500 veistosta nähtävissä yötä päivää. Helsingin taidemuseo HAM pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9 000 teosta. Suuri osa kokoelmasta on Tennispalatsin museotilojen sulkemisesta huolimatta tälläkin hetkellä kaupunkilaisten vapaasti ihasteltavana puistoissa ja katujen varsilla, kotikulmilla ja fillarimatkan päässä. Julkisen taiteen kiehtovaan kattaukseen pääsee tutustumaan myös kotoa käsin HAMin verkkosivujen kautta ja HAMin sosiaalisen median kanavia seuraamalla.

Veistospankki

Kaupunkilaisten omatoimisia taidenäyttelykierroksia varten HAM on koonnut kaikille avoimeen Veistospankkiin kaikkiaan 480:n Helsingissä sijaitsevan veistoksen tiedot. Perustietojen (teoksen nimi, taiteilija, julkistamisvuosi, sijainti) lisäksi Veistospankista löytyy myös taustoja teoksista sekä veistoksen sijainti kartalla.  Sijaintitiedot löytyvät myös avoimena datana. ​

Omatoimiset veistosreitit

Kaupunkilaisten iloksi on luotu myös valmiiksi suunniteltuja omatoimisia veistosreittejä erilaisten teemojen ympärille. Elämän kysymykset -reitti johdattaa kulkijan miettimään ja löytämään kenties vastauksiakin kysymyksiin mitä on taide ja miten se vaikuttaa minuun. Inhale exhale HAM –reitti sopii taas juoksulenkiksi kun Toven elämänpolku esittelee kuinka taiteilija Tove Janssonin elämä näkyy Helsingin kaduilla ja puistoissa.

Katso tästä lisää

*************************

HAM kerää kaupunkilaisilta veistoksiin liittyviä muistoja

Hotel Manta, 2014 / Kuva: Maija Toivanen

Helsingin alueella on lähes 500 julkista veistosta, jotka sijaitsevat kaupunginosien keskeisillä paikoilla – siellä missä helsinkiläiset viettävät arkeaan ja juhlivat juhliaan. Jokaiseen veistokseen liittyy lukuisia kaupunkilaisten tarinoita ja jokainen veistos on nähnyt satoja riitoja ja tuhansia suudelmia. HAM haluaa antaa kaupunkilaisten muistoille äänen ja kerää kaupunkilaisilta veistoksiin liittyviä muistoja.

Jaa muistosi ja kerro tarinasi siitä, mitä olet kokenut veistosten äärellä! Voit jakaa oman muistosi tai lukea hauskoja ja liikuttavia veistoksiin liittyviä muistoja HAMin Veistosmuisto-sivulla.

Katso lisää

************************


Havis Amandan tarina

Havis Amanda / Kuva: HAM / Yehia Eweis

Havis Amanda -suihkulähde paljastettiin Kauppatorilla vuonna 1908. Se on kuvanveistäjä Ville Vallgrenin (1855-1940) tunnetuin teos. Helsinki Suomen pääkaupunkina halusi kohottaa profiiliaan tilaamalla julkisen teoksen Pariisissa asuvalta taiteilijalta. Suihkulähde paljastettiin kaikessa hiljaisuudessa, mutta se synnytti heti suuren julkisen kohun. Kunniansa kuulivat niin ”rietas naisenkuva” kuin taidetta ymmärtämätön yleisökin. Myrskyisän alun jälkeen Havis Amandasta on tullut yksi Helsingin rakastetuimmista julkisista veistoksista ja merellisen kaupungin symboli. Se kuuluu HAMin julkisen taiteen kokoelmiin.

Havis Amanda kiehtoo ihmisiä jatkuvasti. Kuka oli veistoksen malli? Mistä nimi on peräisin? Miten Mantasta tuli vappujuhlan keskipiste?

Katso lisää

***********************