Amerikkalainen Taryn Simon (s. 1975) on aikamme maineikkaimpia nuoria taiteilijoita. Hänen teoksissaan valokuva, teksti ja graafinen ilme muodostavat yhden kokonaisuuden. Simonin valokuvat viettelevät kauneudellaan katsojan silmää, mutta niihin saumattomasti liittyvät tekstit paljastavat kuitenkin odottamattomia, joskus jopa shokeeraavia yksityiskohtia kuvan kohteesta. Näyttely esittelee valikoiman Taryn Simonin teoksia vuosina 2002-2010 kootuista sarjoista: Viattomat, Amerikkalainen hakemisto salaisista ja epätavallisista asioista ja Kieltotavaraa.

Sarja Viattomat (2002) kyseenalaistaa valokuvan funktion uskottavana oikeuden jakajana. Silminnäkijät tunnistavat usein rikoksesta epäillyn valokuvan avulla – joskus erheellisesti. Sarjan muotokuvat kertovat ihmisistä, jotka on tuomittu vankilaan väkivaltaisista rikoksista, joita he eivät tehneet. DNA-todisteiden perusteella heidät on myöhemmin vapautettu.

Amerikkalainen hakemisto salaisista ja epätavallisista asioista (2007) sarjaa varten Taryn Simon laati luettelon siitä, mikä Yhdysvaltain rajojen sisällä on salaista ja tavoittamatonta. Hän tutki piilossa pidettyjä asioita tieteen, hallinnon, viihteen, luonnon, turvallisuuden ja uskonnon alueilta. Simonin sarja heijastelee teemoja, jotka ovat olennaisia amerikkalaisen yhteiskunnan perusteille, mytologialle ja päivittäiselle elämälle. Kuvien kohteina ovat mm. ydinjätteen kapselointilaitos ja CIA:n päämajan taideteokset.

Teos Kieltotavaraa (2010) sisältää 1075 valokuvaa esineistä, jotka on takavarikoitu New Yorkin John F. Kennedyn lentokentällä Yhdysvaltoihin saapuvilta matkustajilta ja pikapostista. Simon valokuvasi tavaroita viiden päivän ajan pitämättä taukoja tai nukkumatta. Näin kuvaamisesta muodostui hänelle eräänlainen kestävyyskoe ja performanssi. Tavarat on luetteloitu ja pantu esille tullin virallisen luokituksen mukaisesti.

Taryn Simonin teoksia on ollut esillä eri puolilla maailmaa. Hänellä on ollut näyttelyitä mm. Whitney-museossa New Yorkissa, Tate Modernissa Lontoossa, Neue Nationalgaleriessa Berliinissä sekä Venetsian biennaalissa. Lisätietoja: www.tarynsimon.com.

Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä taiteilijan kanssa Milwaukeen taidemuseo, Helsingin taidemuseo, Moskovan multimediataidemuseo ja New Yorkin Gagosian Gallery.

Näyttelyä on tukenut Yhdysvaltain Suomen suurlähetystö. Pääyhteistyökumppani on HOK-Elanto.