Onko nykymaalaus yhtä kuin totta, kysyy Meilahden kesänäyttely. Rockin kuningas Elvis istuu kultapuvussaan suomalaiskansallisessa maisemassa. Nyrkkeilijä-näyttelijä Mickey Rourken valtava pää on vinksahtanut lattiaa vasten. Vuoristomaisemassa puuhailee insinöörin näköinen suomalaismies monistettuna. Kaikki näyttää todenmukaiselta, mutta jokin on pielessä! Mikä on tämä uusi todellisuus?

Toden näköistä –näyttelyssä pureudutaan virtuaalimaailman sävyttämään realismiin Suomen nykymaalauksessa. Arkiset askareet sekoittuvat näyttelyn 70 maalauksessa fantasian ja internetin todellisuuksiin, joissa voi tapahtua mitä vain. Maalauksiin mahtuu monia historian ja muistin aikatasoja. Ne ammentavat aihioita video- ja tietokonepeleistä, lehtikuvista, mainoksista, sarjakuvista, elokuvista, katutaiteesta ja tietenkin – taiteen omasta historiasta. Koko visuaalinen vilske ympärillämme on inspiraation lähde ja taiteenteon ainesta. Internetin ja digitaalisen kuvankäsittelyn vaikutus näkemäämme ja kokemaamme on ollut valtaisa.

Näyttelyn taiteilijat kyseenalaistavat ja käsitteellistävät visuaalista maailmaamme. Ihmisen erilaiset roolit ja tavat elää pohdituttavat. Hämärät muistikuvat ja kummalliset mielenliikkeet limittyvät heidän teoksissaan median ja sankarimyyttien melskeeseen. Teokset osoittavat, kuinka paljon todellisuuskuvamme on itse asiassa muuttunut viimeisten 15 vuoden aikana.

Toden näköistä –näyttelyn taiteilijoita on kaksitoista: Petri Ala-Maunus, Markus Heikkerö, Juha Hälikkä, Minna Jatkola, Markku Laakso, Sami Lukkarinen, Ville Löppönen, Tiina Mielonen, Paula Ollikainen, Stiina Saaristo, Minna Sjöholm ja Kari Vehosalo.

Näyttelyn pääyhteistyökumppani on HOK-Elanto.