Venäläiset rakastavat sankarimyyttejä ja satuja. Tarinoiden perinne pohjaa yleismaailmalliseen traditioon ja muuntuu slaavilaiseen asuun ketterästi. Myyttejä ja historiaa pursuavat tarinat elävät Venäjällä vahvoina nykyihmisen arjessa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa. Tulilintu ja Lumineito -näyttely vyöryttää katsojien eteen koko tämän herkullisia aiheita pursuavan maailman, joka on inspiroinut myös visuaalisen alan taiteilijoita yli sata vuotta.

Tarinoita ja kansansatuja on Venäjällä aina tulkittu tarpeen mukaan. Kun kansalliset liikkeet romantiikan myötä herättivät poliitikot ja kulttuuriväen ympäri Eurooppaa etsimään oman maan sankarimenneisyyttä, oltiin Venäjällä valmiita. Historian tapahtumat ja kansan kertomat sadut hyvän ja pahan taistosta otettiin käyttöön laajalla rintamalla. Kuvataiteen lisäksi aineksia löytyi oopperalavoille ja teatteriin. Vallankumouksen jälkeen sankareiden maailmaa varioitiin uuden yhteiskunnan käyttöön. Nyky-Venäjällä perinne elää yhä kaikkialla; taiteessa, politiikassa, karkkipapereissa, elokuvissa ja animaatioissa.

Tulilintu ja Lumineito -näyttelyssä sadut ja kansantarinat heräävät henkiin venäläisen kuvataiteen klassikkoteoksissa. Mukana on maalauksia, satukirjankuvituksia, luonnoksia oopperan puvustuksiin ja baletin lavastuksiin 1870-luvulta 1930-luvulle. Taiteilijoita on 33, teoksia noin 150.

Monet näyttelyn taiteilijoista kuuluvat Venäjän taiteen huippunimiin kuten Viktor Vasnetsov, Mihail Vrubel, Nikolai Roerich, Ivan Bilibin, Natalia Gontšarova ja Vasili Kandinski. Keskeisin heistä on Viktor Vasnetsov, joka innoitti monia muita taiteilijoita soveltamaan tuotannossaan venäläistä tyyliä ja satuaiheita.

Tulilintu ja Lumineito on neljäs Helsingin taidemuseon ja Tretjakovin gallerian yhteistyössä toteuttama näyttely ja sen ovat kuratoineet Tatiana Karpova, Irina Shumanova, Erja Pusa ja Mikko Oranen. Näyttelyn pääyhteistyökumppani on OAO LUKOIL/TEBOIL ja yhteistyökumppani Lähialuematkat – Oy Russian Tours Ltd. Helsingin taidemuseon yhteistyökumppani on HOK-Elanto.