Usko tai älä -näyttely esittelee Helsingin taidemuseon teoshankintoja viideltä viime vuodelta. Näyttelyn kuraattorit valitsivat mukaan teoksia, jotka heitä välittömästi sykähdyttivät – ihastuttivat, herkistivät ja hämmensivät. Näyttelyssä ei ole tiettyä teemaa, vaan sisältöjä ja sanomia on yhtä paljon kuin näyttelyssä on taiteilijoita ja teoksia. Monissa teoksissa käsitellään kuitenkin uskoon ja arvoihin liittyviä kysymyksiä.

Useimmilla meistä on tarve uskoa johonkin. Yksi turvautuu jumalaan ja korkeampiin voimiin, toinen haluaa kyseenalaistaa perinteitä, instituutioita ja auktoriteetteja. Tässä näyttelyssä uskotaan ainakin siihen, että taiteella on paikkansa maailmassa. Taide haastaa vakaviin pohdiskeluihin tai antaa luvan nauraa maailman mielettömyyksille. Taide voi muuttaa vakiintuneita ajattelutapoja ja toimintamalleja. Se voi myös osoittaa myötätuntoa ja lohduttaa.

Monet näyttelyn taiteilijoista ammentavat aiheita taiteen historiasta ja antavat niille uusia merkityksiä. Kristillinen ikonografia on läsnä yllättävän monissa töissä. Toisaalta useat teokset synnyttävät voimakkaita tuntemuksia jo pelkästään visuaalisena kokemuksena. Tuhruiset valokopiot paljastuvat tarkemmin katsoen virtuoosimaisiksi piirustuksiksi. Muotokuva rakkaasta on tekniikaltaan – uskokaa tai älkää – kulta paperilla. Taidetta on tehty myös askartelemalla.

Usko tai älä -näyttelyssä on esillä yhteensä runsas viisikymmentä teosta: maalauksia, installaatioita, videoteoksia, valokuvia ja grafiikkaa. Mukana ovat seuraavat 24 taiteilijaa: Petri Eskelinen, Jenni Eskola, Jussi Goman, Terike Haapoja, Mikko Hintz, Antti Keitilä, Anne Koskinen, Maarit Kotiranta, Sami Lukkarinen, Heikki Marila, Elina Merenmies, Juhana Moisander, Reima Nevalainen, Anssi Pulkkinen, Kyösti Pärkinen, Jani Ruscica, Antti Tanttu, Milla Toivanen, Tatu Tuominen, Timo Vaittinen, Heli Vehkaperä, Jarno Vesala, Henry Wuorila-Stenberg ja Petri Yrjölä.

Näyttelyn pääyhteistyökumppani on Hok-Elanto.