Värin voima jatkaa Helsingin taidemuseon näyttelyiden sarjaa, joka esittelee venäläisten mestareiden teoksia Tretjakovin gallerian kokoelmista. Sarjan kolmas näyttely keskittyy vuosiin 1900–1930, joka oli mullistusten aikaa niin Venäjällä kuin koko länsimaisen kuvataiteen kentällä.

1900-luvun alun uudet taidesuuntaukset mursivat kuvataiteen väri- ja muotokielen. Perinteinen ilmaisu vaihtui räiskyviin väreihin ja uusiin tapoihin kuvata maisemaa ja ihmistä. Tämä johti lopulta kokonaan ei-esittävän, abstraktin taiteen syntyyn.

Venäläiset taiteilijat omivat avantgardeksi kutsutut uudet suuntaukset tuoreeltaan. Heidän katseensa kääntyi kuitenkin eurooppalaisten vaikutteiden ohella oman maan perinteeseen, kansantaiteeseen ja ikoneihin. Näin syntyi vahvasti omaleimainen venäläinen avantgarde, jossa esittävä taide säilyi vahvana ei-esittävän rinnalla.

Näyttelyssä nähdään tunnettujen mestareiden, Vasili Kandinskin, Marc Chagallin ja Kasimir Malevitšin teoksia. Mukana on myös vähemmän tunnettujen, mutta venäläisen avantgarden kannalta keskeisten taiteilijoiden, kuten Natalia Gontšarovan ja Aristarh Lentulovin maalauksia.

Stalinin tultua valtaan alkoi Neuvostoliitossa järjestelmällinen taiteen politisointi. Modernismi tuomittiin rappiotaiteeksi ja sosialistisesta realismista tuli 1930-luvun myötä ainut hyväksytty taiteen muoto. Avantgardistisia pyrkimyksiä edustaneet teokset poistettiin museoiden seiniltä, ja ne pääsivät pannasta vasta 1960-1970 lukujen vaihteessa.

Värin voima -näyttelyn yksitoista taiteilijaa kuuluvat venäläisen avantgarden kärkinimiin ja osa heistä myös maailman taidehistorian merkkihenkilöihin: Marc Chagall, Natalia Gontšarova, Vasili Kandinski, Pjotr Kontšalovski, Pavel Kuznetsov, Aristarh Lentulov, Kasimir Malevitš, Ilja Maškov, Ljubov Popova, Olga Rozanova ja Mihail Vrubel.

Näyttelyn on tuottanut Helsingin taidemuseo ja sen ovat kuratoineet näyttelypäällikkö Erja Pusa ja amanuenssi Mikko Oranen. Näyttely on järjestetty yhdessä Tretjakovin gallerian kanssa. Näyttelyn pääyhteistyökumppani on OAO LUKOIL/TEBOIL ja yhteistyökumppanit HOK-Elanto, Sanoma Magazines Finland Oy ja Lähialuematkat – Oy Russian Tours Ltd.