Japanilainen Yayoi Kusama (s. 1929) on maailman merkittävimpiä nykytaiteilijoita. HAM on tuottanut Helsinkiin kaksi tilapäistä Kusaman installaatiota. Teokset sijoittuvat Esplanadin puistoon ja Helsingin talvipuutarhaan ja ne valmistuivat Helsinki-päiväksi 12.6. Esplanadin teos oli esillä 30. syyskuuta asti, talvipuutarhan teos oli nähtävillä 4. syyskuusta asti.

Yayoi Kusama tunnetaan teoksista, joissa pilkut tai pallot toistuvat äärettömyyksiin asti. Kusamalle kaikki ihmiset, tähdet, maapallo ja aurinko ovat pilkkuja. Mikään niistä ei voi olla olemassa yksinään, mutta yhdessä ne muodostavat kokonaisen universumin.

”Julkiset taideteokseni ovat saaneet inspiraationsa kauniista luonnosta sekä ihmisistä, ja ne luovat vuoropuhelua elollisten olentojen ja luonnon välille. Teoksia katsomalla upea Helsinki ja toivomamme elämä muuttuvat vielä kauniimmiksi.”
Yayoi Kusama

Osa Esplanadin puistosta on kokenut muodonmuutoksen. Installaatio Täplien nousu puihin (Ascension of Polka Dots on the Trees) on muuttanut puiston hetkellisesti kuin ihmemaaksi kun Teatteriesplanadin 20 puuta kietoutuvat Kusaman pilkulliseen kankaaseen. Teos oli esillä 30 syyskuuta asti. Täplät ovat aiemmin nouseet puihin muun muassa Lontoossa, Singaporessa ja Moskovassa.

Helsingin talvipuutarhan palmuhuoneeseen levittäytyi tuhat peilin lailla heijastavaa teräspalloa. Narkissos-puutarha (Narcissus Garden) on saanut nimensä kreikkalaisen mytologian Narkissos-nuorukaiselta, joka rakastui vedestä heijastuvaan kuvaansa. Kusama esitteli ensimmäisen version teoksesta jo vuonna 1966 Venetsian taidebiennaalissa. Sen jälkeen sen eri versiot ovat olleet esillä ympäri maailmaa. Teos oli nähtävillä talvipuutarhassa 4. syyskuuta asti.