Tarjoamme mahdollisuuden tutustua yhteen maailman kuuluisimmista taiteilijoista metromatkaa odotellessa. Japanilaisen taiteilijan Yayoi Kusaman sadoista peilin lailla heijastavista teräspalloista koostuva teos Narkissos-puutarha tulee esille HAM-metroon Kampin metroasemalle. Teos on osa HAMissa 7.10. avautuvaa taiteilijan In Infinity -näyttelyä ja se on esillä metroaseman laiturialueen vitriinitilassa näyttelyn ajan.

”Narsismisi on myytävänä.”

Narkissos-puutarha on saanut nimensä kreikkalaisen mytologian Narkissos-nuorukaiselta, joka rakastui vedestä heijastuvaan kuvaansa. Kusama esitteli ensimmäisen version teoksesta jo vuonna 1966 Venetsian taidebiennaalissa, jossa hän asetteli yli tuhat ympäristöään heijastavaa palloa Giardinin näyttelypuistoon. Kultaiseen kimonoon pukeutunut Kusama kaupitteli ohikulkijoille palloja kahden dollarin hintaan. Iskulauseena hänellä oli: ”Narsismisi on myytävänä.” Kusamaa ei ollut varsinaisesti kutsuttu osallistumaan biennaaliin ja sen järjestäjät keskeyttivät pallojen myynnin. Installaatio kuitenkin jäi esille.

Narkissos-puutarha on ollut erilaisina versioina esillä ympäri maailmaa tuon tapahtuman jälkeen. Se oli kesällä 2016 esillä ensimmäistä kertaa Helsingissä, Talvipuutarhan palmuhuoneessa ja nyt sen voi nähdä uudistettuna versiona HAM-metrossa Kampin metroasemalla.