Taide tarjoaa erilaisia näkökulmia ihmisenä olemiseen. Helsingin taidemuseon näyttelyssä pureudutaan kokemukseen yksinäisyydestä. Teosvalinnoissa on pyritty tuomaan esille yksinäisyyden kokemuksen moninaisuus, niin yhteiskunnassa kuin ihmissuhteiden ja kodin intiimissä piirissä. Teoksista välittyy vaikeus kohdata toisia ihmisiä ja luoda ihmissuhteita – toisaalta tarve tuntea toisten läheisyys ja kokea yhteenkuuluvuutta.

Yksin -näyttelyssä on mukana 15 nykytaiteilijan maalauksia, piirustuksia, valokuvia, installaatioita ja mediataideteoksia. Ben Kailan dokumentaaristen valokuvien kodittomat antavat kasvot yhteiskunnan ulkopuolisille. Maarit Nevanperä on piirtänyt arkipäivän havaintoja ihmisen suhteesta toiseen. Iiu Susirajan valokuvista välittyy yksinäisen ihmisen näkymättömyys, syrjään jääminen ja sisällä kasvava hiljainen raivo. Heini Partasen ääni-installaatio tuo yksinäisten ajatukset yleisön kuuluviin; internetin keskustelupalstat kertovat yksinäisten suuresta määrästä.

Yksinäisyyttä on monenlaista. Se voi olla fyysistä eristäytyneisyyttä tai tunnetila. Kuka tahansa voi jäädä yksin yhteiskunnallisesta asemasta tai iästä riippumatta. Yksinäisyyttä voi tuntea myös joukossa, jopa läheisissä ihmissuhteissa. Asia, jonka kanssa tuntee kamppailevansa yksin, koskettaakin monia. Näyttely nostaa esille ongelman, joka on usein näkymätön.

Näyttely on koottu Helsingin taidemuseon kokoelmista. Taidekokoelmilla, niiden keräämisellä ja esittämisellä, on merkitystä myös ajankohtaisten yhteiskunnallisten teemojen tulkitsijoina ja keskustelun herättäjinä.

Näyttelyn taiteilijat ovat Malin Ahlsved, Gun Holmström, Ben Kaila, Jonna Kina, Maarit Kotiranta, Maarit Nevanperä, Heini Partanen, Anssi Pulkkinen, Taneli Rautiainen, Jaakko Rustanius, Maija Saksman, Alli Savolainen, Iiu Susiraja, Helena Öst ja Charlotta Östlund.

Näyttelyn tekstit on tuotettu yhteistyössä Helsinki Mission ja Barnavårdsföreningen i Finland r.f:n ryhmien kanssa. Ryhmien jäsenet ovat kirjoittaneet kokemuksistaan ja tuntemuksistaan näyttelyn teoksien pohjalta.