Fredikanterassin taidekilpailu

Keski-Pasilassa rakenteilla olevan Triplan edustalle tulevan Fredikanterassin taidekilpailun on voittanut Akseli Leinosen ehdotus Ecology stone. Kilpailussa haettiin pysyväluonteisia, paikkasidonnaisia teoksia, jotka vahvistavat Fredikanterassin luonnetta kohtaamis- ja viihtymispaikkana. Teosten toivottiin luovan alueelle ainutlaatuista identiteettiä ja tarjoavan uusia näkökulmia niin alueen asukkaille kuin muillekin kaupunkilaisille ja Pasilassa liikkuville.

Keski-Pasilan mittavan uudistumisen on jo käynnistänyt Tripla-keskuksen rakentaminen Pasilan aseman ympärille. Julkisen ulkotilan laatuun ja viihtyvyyteen panostetaan voimakkaasti. Pasilansilta muutetaan leveäksi kaupunkimaiseksi kaduksi. Uusi Pasilan asema ja Triplan kauppakeskus valmistuvat syksyllä 2019 ja Triplan toimistot sekä asunnot vuoteen 2021 mennessä.

Helsingin kaupunki ja YIT Rakennus Oy järjestivät 19.1.2016–15.2.2017 yleisen, kaksivaiheisen kilpailun Pasilansillan jalankulkualueelle sijoittuvasta julkisesta taiteesta. Helsingin kaupungilla yhteistyötä kaupunginkanslian ja HAMin kanssa tekivät kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto ja rakennusvalvontavirasto.

Kilpailun ensimmäinen vaihe päättyi 15.9.2016 ja siihen osallistui 148 ehdotusta, joista kahdeksan valittiin kilpailun toiseen vaiheeseen. Toiseen vaiheeseen valittujen ehdotusten tekijät olivat Kirsi Kaulanen, Laura Könönen, Akseli Leinonen, Lotta Mattila, Jarmo Mäkilä, Risto Pentikäinen, Tiina Raitanen sekä työryhmä Pentti Kareoja, Aimo Katajamäki & Marko Pulli. Toinen vaihe päättyi 15.2.2017.

Maamerkkimäinen ja dramaattinen Ecology stone

Akseli Mäkilä: Ecology Stone (havainnekuva)

Palkintolautakunta valitsi yksimielisesti kilpailun voittajaksi ehdotuksen Ecology stone, jonka tekijä on Akseli Leinonen. Palkintolautakunta pitää ehdotuksen ideaa tuoreena ja mielenkiintoisena. Teos on dramaattinen ja sisältää vahvan jännitteen sekä luo mielenkiintoisen kontrastin luonnon ja rakennetun ympäristön välille. Teoksen sommittelu on poikkeuksellisen onnistunut ja luova suhteessa annettuun tilaan ja se toimii maamerkkinä. Teos elää hienovaraisesti ajan mukana.

Akseli Mäkilä: Ecology Stone (pienoismalli). Kuva: HAM / Maija Toivanen
Akseli Mäkilä: Ecology Stone (pienoismalli). Kuva: HAM / Maija Toivanen

Kilpailun toisen palkinnon saa Tiina Raitasen ehdotus Reminiscence, jonka palkintolautakunta katsoo kekseliäästi ja ennakkoluulottomasti käsittelevän paikan historiaa ”kaupunkiarkeologisin” keinoin. Ehdotuksessa muotokieli on kiinnostavaa ja se muodostaa rohkean ja tinkimättömän kokonaisuuden.

Tiina Raitanen: Reminescence (pienoismalli). Kuva: HAM / Maija Toivanen
Tiina Raitanen: Reminescence (pienoismalli). Kuva: HAM / Maija Toivanen

Jaetulle kolmannelle sijalle nousivat Jarmo Mäkilän ehdotus Jätinlinna ja Lotta Mattilan Puro. Jarmo Mäkilän Jätinlinna on tarinallinen. Teoksen kerronnallisuus on tuotu esiin leikkisästi kolmiulotteiseen muotoon, mutta se sisältää myös tummempia vivahteita.

Lotta Mattilan Puro ottaa palkintolautakunnan mukaan herkällä eleellä laajan tilan haltuun ja sen mittakaava on inhimillinen. Teos on helposti lähestyttävä ja sen luontoaiheen käsittely on huomioitu paikallisuuden näkökulmasta.

Jarmo Mäkilä: Jätinlinna (pienoismalli). Kuva: HAM / Maija Toivanen
Jarmo Mäkilä: Jätinlinna (pienoismalli). Kuva: HAM / Maija Toivanen
Lotta Mattila: Puro (pienoismalli). Kuva: HAM / Maija Toivanen
Lotta Mattila: Puro (pienoismalli). Kuva: HAM / Maija Toivanen

Palkintolautakunta halusi myös jakaa kunniamaininnan Laura Könösen ehdotukselle Still life. Teos on dynaaminen ja sen mittakaava on kunnianhimoinen. Teoksessa staattiseen materiaaliin on saatu liikkeen tuntu.

Laura Könönen: Still Life (pienoismalli). Kuva: HAM / Maija Toivanen
Laura Könönen: Still Life (pienoismalli). Kuva: HAM / Maija Toivanen