Kuuntele Mieliala-podcastit

Mieliala Helsinki 1939-1945 -näyttelyn logo

Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyyn pohjautuvassa podcast-sarjassa kuraattori Anna Kortelainen kertoo näyttelyn mielenkiintoisista taustoista ja teemoista. Aiheena on sotavuosien Helsinki, helsinkiläiset ja taide sodan jaloissa. Ainutlaatuinen näyttelykokonaisuus perustuu arkistoihin siviilien sodanjohdolle laatimista salaisista mielialaraporteista. Näyttely HAMissa 1.3.2020 saakka ja Hakasalmen huvilassa 30.8.2020 saakka. 

Podcast 1: Mielialatiedustelu Helsingissä vuodesta 1939 vuoteen 1944

Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify

Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttely pohjautuu mielialatiedusteluaineistoon. Miksi ja miten siviilit harjoittivat mielialatiedustelua? Mitä salaisesta aineistosta löytyy ja miten se yllättää? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Näyttelijät: Irina Pulkka, Jukka Pitkänen.
Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.

Dührkop Johannes: Kulosaaren raitiovaunusta, 1940. Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo.

Podcast 2: Sota-ajan Helsingin varjot

Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify

Helsinki raaistui sotavuosina. Väkivalta ja omaisuusrikokset rehottivat. Mitä se merkitsi helsinkiläisten asenteissa ja arjessa? Miten naisten elämä muuttui pimennetyssä kaupungissa, jossa sekä ohikulkijat että viranomaiset saattoivat ahdistella? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Näyttelijät: Irina Pulkka, Jukka Pitkänen. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.

”Mustamaija” noutamassa pidätettyjä naisia terveystarkastukseen Pengerkadun poliisiasemalta. Helsinki 29.11.1941. SA-kuva.

Podcast 3: Saksalaista rintamataidetta Ateneumissa

Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify

Toukokuussa 1942 Ateneumissa avattiin Propaganda-Aseveljien järjestämä suomalaisen ja saksalaisen rintamavalokuvan ja -taiteen näyttely. Millainen spektaakkeli näyttely oli ja miten sitä käsitellään Mieliala-näyttelyssä? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.

Ateneumin suomalais-saksalais -näyttelystä.
SA-kuva.

Podcast 4: Mitä komissaarit tekevät?

Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify

Näyttelykuraattoreita kutsuttiin ennen komissaareiksi. Mitä Mieliala-näyttelyssä esiteltävien suurnäyttelyiden komissaarit tekivät ja mitä yllättävän tuttuja ideoita he sovelsivat? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.

Sotamuistonäyttely I. 27.9.-9.11.1941. Presidentti Ryti seurueineen tutustumassa sotamuistonäyttelyyn, opastajana kapteeni Palmroth. Helsinki, Messuhalli 1941.09.27. SA-kuva.

Podcast 5: Pelastakaa taide ja tiede!

Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify

Taiteen ja tieteen evakuointi Helsingistä on suuri tarina asiantuntijoiden ja vapaaehtoisten uhrautuvasta työstä kulttuuriperinnön suojelemiseksi. Miten Ateneumin, Sinebrychoffin, Kansallismuseon, julkisten veistosten sekä Helsingin Yliopiston kirjaston aarteiden evakuointi käytännössä tapahtui? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.

Laudoilla ja öljykankaalla sirpalesuojattu Kolmen sepän patsas maaliskuussa 1940. SA-kuva.

Podcast 6: Ilmapommituspäivät

Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify

Kuinka usein helsinkiläiset itse asiassa kokivat ilmapommituksia sotavuosina? Ilmapommituksilla oli tärkeä mielialatekijä, jolla oli myös suuri symbolinen merkitys. Miten ilmapommitukset vaikuttivat Helsingin henkiseen ilmapiiriin? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Näyttelijät: Irina Pulkka, Jukka Pitkänen. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.

SA-kuva

Podcast 7: Helsingin kaupunginorkesteri sodassa

Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify

Sota näkyi monin tavoin Helsingin kaupunginorkesterin toiminnassa. Miten sotapolitiikka näkyi ohjelmistossa ja millaisia kohtaloita ja tilanteita orkesterin sotavuosiin liittyy? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.

Tutustu myös Anna Kortelaisen kokoamaan podcast-jaksoon liittyvien musiikkikappaleiden listaan.

Helsingin kaupunginorkesteri. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Heike Wolfgang 1933

Podcast 8: Korona-ajan mielialat

Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify

Koronaepidemian aiheuttama poikkeustila alkoi Suomessa 18.3.2020. Sen eristyksen ja hätäännyksen ilmapiirissä on hätkähdyttäviä yhtenevyyksiä sota-ajan mielialatiedusteluaineistoon. Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kommentoi niitä 7.4.2020. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.

Loukkaantunutta kuljetetaan paareilla väestönsuojelunäytöksessä. 1939. Kuva: tuntematon / Helsingin kaupunginmuseo

Podcast 9: Stadi versus lande

Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify

Korona-aikana pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välinen suhde on nostanut pintaan monia perinteisiä käsityksiä kaupungin ja maaseudun suhteesta. Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kommentoi näitä kärjistyneitä piirteitä 7.4.2020. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.

Olga Forslund: Työvelvollisten elämää Mustiossa, 1944. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo