Saavutettavuustyökalut

Gornij Dubnjakin taistelun muistomerkki

Pääesikunnan piha, Etelämakasiininkatu 8, Kaartinkaupunki • Helsinki • Tekijä Frans Sjöström
Julkistettu 1881

Suomen kaartin pataljoonan sotilaita osallistui 1877-78 käytyyn Venäjän ja Turkin sotaan Balkkanilla.Gornij Dubnjakin linnoitettu kylä sijaitsi nykyisen Bulgarian alueella ja se oli ollut vuosisatojen ajan turkkilaisten miehittämä. Lokakuun 24. päivänä 1877 käydyn verisen taistelun jälkeen turkkilaiset pakenivat, mutta tappiot olivat molemmin puolin suuret. Suomalaisia sotilaita kuoli 24, ja 94 haavoittui.

Kahdeksan kuukautta kestäneen sotaretken päätyttyä, kotiin palaavat kaartilaiset otettiin vastaan Helsingissä sankarillisin menoin. Gornij Dubnjakin taistelussa kaatuneiden suomalaisten kunniaksi pystytettiin muistomerkki Pääesikunnan pihaan neljä vuotta taistelujen alkamisen jälkeen, 24.10.1881. Kaatuneiden suomalaisten nimet on hakattu muistomerkkiin. Veistos kukitetaan kahdesti vuodessa, Gornij Dubnjakin taistelun vuosipäivänä sekä Bulgarian kansallispäivänä 3. maaliskuuta.

Kyseinen taistelu on jäänyt elämään myös laulun sanoissa: "Paljon on kärsitty vilua ja nälkää Balkanin vuorilla taistellessa..."

Muistomerkki ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Gornij Dubnjakin taistelun muistomerkki – Palvelukartta

Frans Sjöström: Gornij Dubnjakin taistelun muistomerkki, 1881. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Frans Sjöström: Gornij Dubnjakin taistelun muistomerkki, 1881. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo