Saavutettavuustyökalut

Kohtaaminen (1)

Meri-Rastilan tie 27, Rastila, Vuosaari • Helsinki • Tekijä Pekka Jylhä
Julkistettu 1992 • © Kuvasto

Kohtaaminen-teos toimii Meri-Rastilan koulurakennuksen sisääntuloaukiona. Taiteilija Pekka Jylhä (s. 1955) kertoo halunneensa tehdä sisääntulosta mielenkiintoisen ja jännittävän. Arkkitehtonisten perusmuotojen - pallon, suorakaiteen ja suippokärkisen pyramidin - lisäksi teoskokonaisuuteen kuuluu myös aukion laatoitukseen upotettu pronssihelmien ketju. Kolmiulotteiset geometriasta tutut perusmuodot on valmistettu läpivärjätystä betonista.

Kohtaaminen-teoksessa on viittaus minimalistiseen taiteeseen. 1960 - 1970-luvuilla kukoistustaan elänyt minimalismi vannoi puhtaan muodon ja lähes pyhäksi muuttuneen valkoisen värin nimeen. Teoksen perusmuodot ovat kaikille piirtämisen perusteita opiskelleille tuttuja sommitteluharjoituksista. Kartio, pallo ja suorakaide ovat saaneet kuitenkin Pekka Jylhän käsittelyssä värityksen, joka olisi ollut ennenkuulumaton dogmaattisessa minimalismissa. Tummanharmaa, punaokra ja vaaleanvihreä eivät kuuluneet puhdasoppiseen minimalismin maailmaan.

Tilataideteoksessa on otettava arkkitehtuuri ja ympäristö eri tavalla huomioon kuin ns. vapaassa kuvanveistossa. Suhde arkkitehtoniseen tilaan on määritettävä erittäin tarkasti, jotta teokselle jäisi mahdollisuus rajata tai luoda myös oma tilansa. Ambivalenttinen suhde arkkitehtuuriin ilmenee Jylhän teoksessa sen ironian kautta. Kappaleiden materiaalin (betoni) ja arkkitehtonisten perusmuotojen kanssa leikittely on luettavissa kommentiksi tilataiteen itsellisestä asemasta. Tilaa määrittävät taideteokset eivät ole vain hyödytöntä arkkitehtuuria.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Kohtaaminen (1) – Palvelukartta

Pekka Jylhä: Kohtaaminen, 1992. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Pekka Jylhä: Kohtaaminen, 1992. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli