Hyppää sisältöön
Wäinö Aaltonen: Paavo Nurmi, 1925. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Paavo Nurmi

Tekijä Wäinö Aaltonen

Stadionin etukenttä, Taka-Töölö, Helsinki

Paavo Nurmi (1897-1973) oli legendaarinen suurjuoksija, joka voitti yhteensä yhdeksän kulta- ja kolme hopeamitalia olympiakisoissa sekä saavutti 20 maailmanennätystä.

Suomen valtio tilasi Pariisin 1924 Olympialaisten jälkeen Wäinö Aaltoselta (1894-1966) Paavo Nurmen kokovartaloveistoksen. Nurmi oli Aaltosen mallina, mutta he päätyivät yhdessä ratkaisuun, että Nurmesta ei tehdä naturalistista näköismuotokuvaa, vaan että veistoksesta tulee ”suomalaisen juoksijan monumentti”. Näköisyyteen yhdistettiin tietoisesti esteettisesti ihanteellisia piirteitä. Nurmesta tehtiin esimerkiksi varvasastuja, vaikka hän todellisuudessa astui tukevasti koko jalkapohjallaan. Varvasastunnalla veistokseen saatiin dynaamista linjakkuutta.

Antiikin ihailu oli yleistä 1920-luvun taiteissa, mikä näkyi aihevalinnoissa ja antikisoivana muotokielenä. Urheilijakuvien alastomuus oli klassinen ihanne, joka patsaassa edusti arvostetun helleenisen kulttuurin jatkumoa. Aaltonen innostui teoksesta niin, että sai savimallin valmiiksi jo 1924 ja pronssivalun teki Aukusti Veuro 1925.

Paavo Nurmen patsaasta tuli nopeasti suomalaisen urheilun ja itsenäisen kansakunnan symboli ja sitä käytettiin laajalti Suomi-kuvan levittämiseen. Patsaasta on tehty viisi täysimittaista (korkeus 2,2 m) pronssivalosta. Helsingin Olympiastadionin etukentän patsas paljastettiin 1952 Helsingin kisoja varten ja se kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Muut valokset ovat:
– Ateneumin taidemuseossa, vuoden 1925 valos, joka on kiertänyt näyttelyissä eri puolilla maailmaa.
– Itäisellä rantakadulla Turussa, Wärtsilä yhtymän lahjoitus, paljastettu 1955.
– Olympiamuseon puistossa Lausannessa Sveitsissä, paljastettu 22.10.1994.
– Jyväskylän yliopiston liikunta- ja terveystieteellisen kampuksen puisto-alueella, paljastettu 2001.

Lue lisää..

Kartalla

Hae