HAM Tennispalatsi

Avoinna tänään 11-19

  • Ti – Su 11–19
  • Ma Suljettu

Poikkeavat aukioloajat

Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki

HAM Tennispalatsi sijaitsee Helsingin keskustassa Kampin kauppakeskuksen välittömässä läheisyydessä. Pääset meille julkisilla liikennevälineillä helposti mistä tahansa pääkaupunkiseudulta. Katso paras vaihtoehtosi Reittioppaasta.

Yhteystiedot

Liput

  • Normaali pääsymaksu  10 €
  • Alennettu pääsymaksu  8 €
  • Alle 18-vuotiaat  0 €
  • HAM-galleria ja maksuton puoli  0 €
  • Museoliiton museokortilla  0 €
    Osta museokortti meiltä  64,90 € (1.1.2018 alkaen 68,00 €)

Osaan museota pääsee aina ilmaiseksi!

Lisätietoja lippujen hinnoista

Opastukset ja työpajat

Lauantain yleisöopastukset ovat avoimia kaikille pääsylipun hinnalla.

 

Tutustu opastustuksiin ja taidepajoihin

Saavutettavuus

Tennispalatsi on liikkumisesteetön. HAM:in lippukassa ja sisäänkäynti ovat Tennispalatsin 2. kerroksessa, jonne pääsee hissillä kaikkien ulko-ovien läheisyydestä. Eteläisen rautatiekadun päädyssä on rullaportaat suoraan museon lippukassalle. Näyttelytilat ovat kahdessa kerroksessa (2. ja 3.krs.). Näyttelytilojen sisällä on hissiyhteys kolmanteen kerrokseen.

Saavutettavuus ja esteettömyys

Kouluille ja päiväkodeille

HAM tarjoaa peruskoululaisille, lukiolaisille ja toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoille edullisia opastuksia ja taidepajoja. Opastus kannattaa varata hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa etukäteen.

Opastukset ja taidepajat koululaisille

Risto Rytin muistomerkki

Hesperian esplanadi, Etu-Töölö • Helsinki • Tekijä Veikko Myller
Julkistettu 1994 • © Kuvasto

Veikko Myllerin (s. 1951) ehdotus Risto Rytin muistomerkiksi aiheutti melkoisen polemiikin. Julkisessa sanassa nousi kohu uuden muistomerkkikilpailun järjestämisen puolesta. Risto Ryti- ryhmä ryhtyi ajamaan uutta kilpailua ja keräsi tätä tarkoitusta varten 146 nimeä sisältäneen adressin. Allekirjoittaneiden joukossa oli tunnettuja suomalaisia vaikuttajia eri aloilta. Helsingin kaupunginhallitus asettui niukan äänestyspäätöksen jälkeen tukemaan uutta muistomerkkikilpailua. Kohusta ei seurannut näkyviä seurauksia, sillä Hesperian katujen itäpäässä näkee Veikko Myllerin alkuperäisen ehdotuksen, "Vastuun vuodet" toteutettuna.

Veistoksessa on leimallisesti konstruktivistisia piirteitä. Konstruktivistien tavoitteena oli häivyttää taiteilijan ja insinöörin välinen raja. Materiaalin ja muodon yhteneväisyys on myös tärkeää. Venäläisen kontruktionismin yhden pääideologin Vladimir Tatlinin (1885-1953) ajatus oli, että kullekin materiaalille sopi vain tietty muoto. Veikko Myllerin veistoksessa näkyy taidokas muodon ja materiaalin yhteensovittaminen. Veistoksen puhtaan geometriset perusmuodot ja käsittelemätön pinta johdattavat ajatukset myös minimalistiseen taiteeseen. Hesperian puiston muistomerkki on pronssia ja se paljastettiin vuonna 1994. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Konstailemattomalla ilmaisulla ja jännitteitä rakentavalla sommitelmalla on pystytty luomaan tunnelma, joka kuvaa yhtä Suomen poliittisen historian dramaattisimmassa tilanteessa päätösvaltaa käyttänyttä henkilöä. Veistoksen patinoitu pinta antaa teokselle voipuneen ja alakuloisen pohjavireen, jolle löytää vastineen presidentti Risto Rytin (1889-1956) traagisesta kohtalosta. Vuoden 1945 jälkeen vaihtuneessa ulkopoliittisessa ilmapiirissä uusien päättäjien silmissä entinen presidentti ja muutama muu vastuullisessa asemassa ollut henkilöä muuttuivat persona non grataksi. Ryti ja seitsemän muuta syytettyä olivat Katajanokan vankilassa sotasyyllisyysoikeudenkäynnin ajan marraskuusta 1945 helmikuuhun 1946.

Porissa on kuvanveistäjä Sofia Saaren tekemä presidentti Rytin näköispatsas, josta on pienoismalli helsinkiläisen hotellin aulassa. Hotelissa on myös sotasyytöksiin liittyvä muistolaatta.
Risto Rytin elämään ja toimintaan liittyviä muistolaattoja on lisäksi Helsingissä seuraavissa osoitteissa: Pohjoisesplanadi 33, Itäinen Puistotie 3 ja Cygnaeuksenkatu 2. Helsingin Kulosaaressa on Rytin kunniaksi nimetty tie, kuja ja puisto.

Patsas puhuu sinulle: http://suomenpresidentit.fi/ryti/

Risto Rytin muistomerkki – Palvelukartta

Veikko Myller: Risto Rytin muistomerkki, 1994. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Yehia Eweis

Veikko Myller: Risto Rytin muistomerkki, 1994. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Yehia Eweis

Kalenteri

Kalenteri