Saavutettavuustyökalut

Suomenlinnan vankileirin muistomerkki

Iso Mustasaari, Suomenlinna • Helsinki • Tekijä Marja Kanervo
Julkistettu 2004 • © Kuvasto

Suomenlinnan vankileirin muistoksi tehty ympäristötaideteos on kuvataiteilija Marja Kanervon suunnittelema muistopaikka, jonka keskeisinä elementteinä ovat luonnonkallio, sammal, kivet ja valuva vesi. Kallionrinteeseen, jonka yli vesi valuu, on kaiverrettu Suomen historian dramaattiset vuosiluvut 1918-1919.

Suomenlinnassa oli vankileiri maan itsenäisyyden alkuaikoina lähes vuoden verran 14.4.1918 -14.3.1919.Enimmillään siellä oli vankeja yli 8000, joista noin 1500 menehtyi lähinnä aliravitsemukseen. Suomenlinnan vankileirillä kuolleita vietiin haudattaviksi Santahaminaan, jonne 1949 pystytettiin Punaisten teloitettujen ja vankileirillä kuolleiden hautamuistomerkki.

Vankileirillä kärsineiden ja kuolleiden omaiset olivat aloitteellisia Suomenlinnan muistopaikkahankkeessa. Marja Kanervo on käsitetaiteen uranuurtajia Suomessa ja kasainvälisesti tunnettu taiteilija. Muistopaikan maisemoinnissa taiteilijan avustajana oli maisema-arkkitehti Saara Pyykkö. Ympäristöteos julkistettiin Ison Mustasaaren pohjoisrannassa 28.9.2004.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Suomenlinnan vankileirin muistomerkki – Palvelukartta

Marja Kanervo: Suomenlinnan vankileirin muistomerkki, 2004. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Marja Kanervo: Suomenlinnan vankileirin muistomerkki, 2004. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo