Saavutettavuustyökalut

Tannerin portti

Väinö Tannerin kenttä, Hämeentie, Sörnäinen • Helsinki • Tekijä Kari Juva
Julkistettu 1985 • © Taiteilija

Väinö Tanner (1882-1966) toimi osuustoimintaliikkeessä ja sanomalehtimiehenä, sekä oli yksi Suomen poliittisen elämän voimahahmoista kansalaissodan ja jatkosodan välisenä aikana. Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajana hän vastusti ääriliikkeitä oman puolueen sisällä ja myös muualla yhteiskunnassa.

Kari Juvan (1939-2014) 1970-luvun tuotantoa leimaa pehmeän plastillinen ja taitava liikkeen kuvaus. Raskaat massat ovat syttyneet eloon taitavan muotoilun ansiosta. Vuonna 1985 paljastettu Väinö Tannerin muistomerkki on selvästi erilaisten muotoihanteiden ilmentymä. Perimmiltään siinäkin on kyse liikkeestä, mutta sen vaikutelmaa ei luo plastillisuus, vaan sommitelma. Keilamaisesti asetellut hahmot ovat ohittaneet portin, tai ovat vasta kulkemassa sen läpi. Tämä edestakainen liike yhdistettynä hahmojen raskauteen ja portin jykevyyteen antaa voimakkaan arvokkuuden vaikutelman, mutta luo myös painostavan tunnelman teokseen. Hämeentien puolelle tähyävän hahmon voi nähdä joukon ensimmäisenä, jolloin hän joutuu käännyttämään vastakkaiseen suuntaan katsovan ryhmän suuntansa. Taustalla näkyvät hahmot edustavat työväenliikkeen ja osuustoiminnan joukkovoimaa.

Pronssiin valettu veistos seisoo punagraniittisella jalustalla. Paljastustilaisuus oli 12.3.1985. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Tannerin portti – Palvelukartta

Kari Juva: Tannerin portti, 1985. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Kari Juva: Tannerin portti, 1985. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen