Saavutettavuustyökalut

Tauno Palon muistomerkki

Tauno Palon puisto, Helsinginkatu, Kallio • Helsinki • Tekijä Kain Tapper
Julkistettu 1993 • © Kuvasto

Tauno Palo (1908-1982) teki elämänsä aikana yli 400 näyttämöroolia ja esiintyi yli 60 elokuvassa. Hän muodosti Ansa Ikosen kanssa yhden kaikkein valovoimaisimmista roolipareista suomalaisella valkokankaalla. 1930-luvulta lähtien Tauno Palo oli palvottu sankarinäyttelijä. Hänen näyttelijäsuorituksiaan voi elokuvissa ihailla mm. Koskenlaskijan morsiamessa, Kulkurin valssissa ja Niskavuori-sarjassa.

Kain Tapper (1930-2004) on kiven ja puun muokkauksellaan muuttunut suomalaisen kuvanveiston käsitteeksi. Orgaanisuus ja informalistiseen taiteeseen viittaava ekspressiivisyys ovat tunnusomaisia hänen teoksilleen. Vapaa assosiaatio ja voimakas luontoyhteys antavat hänen veistoksilleen usein panteistisen leiman. Kain Tapper on itse kuvaillut muistomerkkiä seuraavasti: "Graniitti muistuttaa Palon järkälemäisyydestä ja ruusuistutukset sekä kalliolta soliseva vesi taiteilijan herkkyydestä".

Muistomerkki on kokonaistaideteos nimeltään Tauno Palon puisto, johon kuuluu graniittiveistos, pronssinen muotokuvareliefi, viheristutuksia, virtaava vesi ja punaiset ruusut. Teos on Kallio-Seuran lahjoitus ja se julkistettiin vuonna 1993. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Tauno Palon muistomerkki – Palvelukartta

Kain Tapper: Tauno Palon muistomerkki, 1993. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Kain Tapper: Tauno Palon muistomerkki, 1993. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen