Saavutettavuustyökalut

Tove Janssonin muistolaatta

Ullanlinnankatu 1 • Helsinki • Tekijä Carl Henning, Viktor Jansson
Julkistettu 2005 • © Taiteilija

Tove Jansson (1914-2001) oli suomenruotsalainen kuvittaja, taidemaalari, pilapiirtäjä, sarjakuvataiteilija ja kirjailija. Monipuolinen taiteilija tunnetaan parhaiten Muumi-kirjojen luojana. Ensimmäinen Muumi-kirja, Muumit ja suuri tuhotulva ilmestyi vuonna 1945.

Jansson piti itseään kuitenkin ennen kaikkea kuvataitelijana. Muumi-hahmojen lisäksi hän loi esimerkiksi lukuisia seinämaalauksia vuosien 1945-1955 välisenä aikana. Helsinkiin syntyi tilaustyönä seinämaalaukset mm. Pitäjänmäen Strömbergin tehtaan ruokasaliin ja Auroran lastensairaalaan (1955-1957).

Rakennuksen seinään kiinnitetty Tove Janssonin muistolaatta on Ullanlinnankadulla Helsingissä, talossa, jossa hän asui ja työskenteli vuodesta 1944 aina kuolemaansa saakka. Laatassa on reliefi nuoren Tove Janssonin kasvoista edestäpäin kuvattuna. Ne on ikuistanut Janssonin isä, kuvanveistäjä Viktor Jansson (1886-1958). Carl Henning suunnitteli muistolaatan, ja hankkeen toteutti Suomenruotsalainen kirjailijayhdistys.

Laatan teksti:"Tove Jansson bodde här

asui täällä 1944-2001

Finlands Svenska Författareföreförening"

Muistolaatta ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Tove Janssonin muistolaatta – Palvelukartta

Carl Henning ja Viktor Jansson: Tove Janssonin muistolaatta, 2005. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Carl Henning ja Viktor Jansson: Tove Janssonin muistolaatta, 2005. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo