Saavutettavuustyökalut

Työläisäiti

Työläisäidinpuisto, Sturenkatu / Läntinen Brahenkatu, Alppiharju • Helsinki • Tekijä Panu Patomäki
Julkistettu 1996 • © Kuvasto

Työläisäiti-veistoksen julkistamistilaisuus oli Äitienpäivänä 12.5.1996. Paikalla oli satoja helsinkiläisiä todistamassa, kun Tasavallan presidentin puoliso rouva Eeva Ahtisaari paljasti veistoksen.

Ajatus Työläisäidille omistetusta muistomerkistä syntyi 1992 Vallilan Päijänne-saunan saunaporukassa. Viereisellä Kirstinkadulla lapsena asuneita ns. Kirstarin jengiläisiä sekä laaja joukko muita lähti mukaan hankkeeseen. Muistomerkki toteutui näiden aktiivisten ja innostuneiden kaupunkilaisten aloitteesta. Patsastoimikunta järjesti hankkeelle rahoitusta varainhankintatempauksilla.

Työläisäiti-veistos esittää äitiä ja tytärtä vääntämässä vettä pestystä lakanasta. Veistosryhmä on tehty joka puolelta katseltavaksi, materiaali on pronssia ja tyyli jäntevää realismia. Kallio-lehti järjesti äänestyksen veistoksen henkilöhahmojen nimistä: äiti nimettiin Lyyliksi ja tytär Liisaksi.

Kallioon kiinnitetyssä messinkilaatassa on teksti: "Paljastettu äitienpäivänä 12.5.1996 kiitollisuuden osoituksena työläisäideille". Veistoshankkeen puuhamiehille on muodostunut perinne viedä paikalle kukkatervehdys aina äitienpäivänä kello 12.00.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Työläisäiti – Palvelukartta

Panu Patomäki: Työläisäiti, 1996. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Panu Patomäki: Työläisäiti, 1996. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen