Saavutettavuustyökalut

Veteen piirretty viiva

Capellan puistotie 5 • Helsinki • Tekijä Timo Heino
Julkistettu 2014 • © Kuvasto

Timo Heino kuuluu maamme eturivin kuvanveistäjiin. Hän on toteuttanut julkisia teoksia sekä Suomessa että ulkomailla. Heinon teoksia on useiden keskeisten taidemuseoiden, kuten Nykytaiteen museo Kiasman, Espoon modernin taiteen museo EMMA:n ja Sara Hildénin taidemuseon kokoelmissa. Veteen piirretty viiva on Heinon toinen pysyvä julkinen teos Helsingissä. Ensimmäinen on Rastilan metroaseman Non Stop -teos.

Timo Heinon Veteen piirretty viiva on Helsingin kaupunginkanslian tilaama veistos ja se on ensimmäinen Kalasataman ympäristötaideprojektin mukainen hankinta. Hankkeen taideasiantuntijana on toiminut Helsingin taidemuseo.

Kaksitoista metriä korkea veistos koostuu hiilenmustasta kajakista ja siitä maahan kaareilevasta terästangosta. Heino on ottanut lähtökohdakseen teoksen ympäristön, sijainnin merellisyyden ja asuinyhteisön. Veistos muodostaa eräänlaisen visuaalisen soinnun ympäröivien rakennusten, kiilamaisen piha-alueen ja katutilan muodostamassa kokonaisuudessa.

Veteen piirretty viivan kajakin muoto viittaa jo esihistoriallisena aikana käytettyyn merelliseen kulkuvälineeseen, joka vuosituhantisen kehityksen myötä virtaviivaistuneena ja hi-tech-materiaaleista koostuvana päivittyy vauhdin ja lentämisen aikakauteen. Valoa heijastava, soljuileva terästanko symboloi kanootin jälkeensä jättämää, veden muodostamaa vanaa - veteen piirrettyä viivaa.

Veteen piirretty viiva osoitteessa Capellan puistotie 5 julkistettiin Helsingin Kalasatamassa 21.5.2014. Teos kuuluu Helsingin kaupungin julkisen taiteen kokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.

Veteen piirretty viiva – Palvelukartta

Timo Heino: Veteen piirretty viiva, 2014. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Timo Heino: Veteen piirretty viiva, 2014. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen