Åtkomlighetsverktyg

Ville Juurikkalas HIM-fotoutställning på HAM och i Tiketti Galleria – en del av Tuskas 20-årsjubileum!

24.5.2017 9:55

Ville Valo © Ville Juurikkala
Ville Valo © Ville Juurikkala

HAM, Tuska-festivalen och Tiketti Galleria förverkligar tillsammans med Finlands namnkunnigaste rockfotograf Ville Juurikkala ett enastående fotoprojekt som följer med det legendariska bandet HIM:s förberedelser inför sin avskedsturné.

Förutom med utställningen som heter ”HIM: Right Here In My Eyes” firar den 20-åriga Tuska-festivalen sin födelsedag i Tiketti Galleria, vars väggar pryds av en större samling av Juurikkalas bilder av Tuskas artister under jubileumsåret: bl.a. Amorphis, Apocalyptica, HIM och Sonata Arctica.

I juni tar en unik helhet form i HAM-hörnet i Tennispalatset: ”HAM-utställningen består av aldrig tidigare skådade bilder och den här gången menar jag på riktigt aldrig tidigare skådade. Inte ens jag själv har sett dem för det som händer på bilderna ligger ännu i framtiden. Jag börjar fota bandet den här veckan och de sista bilderna tas först på Tuska-festivalen”, berättar Juurikkala kort om utställningens grundidé.

”Jag började fota HIM för över tio år sedan. Mellan varven har jag fotat många internationella artister som säljer till och med tio gånger så många skivor som HIM men jag tycker ändå att de inte har riktigt samma karisma. Det är på grund av den här starka karisman som jag själv anser att mina bästa gamla bilder är de som jag gjort med Ville Valo och HIM. Publikens respons på utställningar och annanstans säger samma sak. Ändå beslutade Ville och jag att vi inte utgår från det gamla när vi bygger upp den här utställningen. Det viktiga är det som är här och nu”, sammanfattar Ville Juurikkala.

”Min namne Juurikkala är en fotografisk sjukskötare utan like: god, ljuv och fräck”, säger Ville Valo.

“The exhibition at Tiketti Galleria also includes a lot of interesting work. There are some already famous shots (e.g. the HIM picture from Tuska 20 years’ anniversary poster and another anniversary photo of Apocalyptica) but there will also be a lot of new work from the upcoming weeks. There are photos from Perttu Kivilaakso’s wedding a few months back where Apocalyptica show a brighter side of the normally sinister band. There’s also the brand new promo pictures of Amorphis’ very new line-up. All in all this is the most recent and unique compilation of work I’ve put together for an exhibition”, Juurikkala adds.

”Också bland axplocken som ses i Tiketti Galleria finns mycket intressant. Här finns kända bilder (bl.a. HIM på Tuska 20 th-affischen och 20-årsjubileumsfotot på Apocalyptica), men dessutom flera foton som är tagna under de närmaste veckorna. Apocalyptica-foton från Perttu Kivilaaksos bröllop för en knapp månad sedan visar upp en trevligt uppsluppen bild av det dystra hårdrockbandet. Här finns också Amorphis pinfärska promobilder i deras nya sammansättning som bildades för några veckor sedan. Det är överlag min fräschaste och mest enastående utställningshelhet någonsin”, tillägger Juurikkala.

HIM: Right Here In My Eyes by Ville Juurikkala
HAM-hörnet
Södra Järnvägsgatan 8, Helsingfors
15.6–3.7.2017
Mån–Sön 11–19

Utställning på HAM’s webbsidor

Tuska Festival