Åtkomlighetsverktyg

Cris af Enehielms verk till Arbis

6.11.2017 11:28

Cris af Enehielm: Elämä on yhtä juhlaa, 2017, ripustus Arbikseen © HAM / Hanna Kukorelli
Cris af Enehielm: Elämä on yhtä juhlaa / Livet är en fest / Life is One Long Party, 2017 © HAM / Hanna Kukorelli

Arbetarinstitutet Arbis får två nya offentliga verk till sin aula. Cris af Enehielms oljemålningar Livet är en fest och Swing (2017) utstrålar den glädje som hör samman med verksamheten och samvaron på Arbis. Verkens ankomst till Arbis på Dagmarsgatan firas måndagen den 6.11 klockan 16.

HAM beställde verken till samma väggar som tidigare pryddes av Tove Janssons fresker med festtema. De sköra freskerna som kräver museiförhållanden flyttades till HAM i Tennispalatset 2015.

”Till minne av gångna tider har jag låtit mig inspireras av Toves festtema. Arbis är en plats där man vill inspireras och finna samvaro och glädje. Ifall mina målningar på Arbis kunde tala skulle de säkert tala svenska och sjunga atonalt i dur”.
– Cris af Enehielm

Cris af Enehielm (f. 1954) blev känd på 1980-talet för sitt feministiska och provokativa måleri. Hon är också en central profil i performancekonsten i Finland, och verkar också mångsidigt som skådespelare, regissör, manusförfattare, dansare, kostymdesigner och scenograf. Hon berättar att hon för sina målningar till Arbis hämtat inspiration från det lekfulla, naiva och humoristiska uttrycket i sin tidiga konst.

HAM förvärvar och placerar offentlig konst på olika håll i Helsingfors, i såväl parker som på gator och i läroinrättningar, servicehus och daghem. De till Arbis beställda verken visades för första gången på Cris af Enehielms utställning på HAM sommaren 2017.