Åtkomlighetsverktyg

Insjölandskap, Kalevalalandet och HAM

9.11.2017 14:57

Insjölandskap har tryckts på dräkterna som bärs av sångarna i operakören. På bilden Operasångare Tatjana Romanova-Vorontsova. © HAM / Hanna Kukorelli
Insjölandskap har tryckts på dräkterna som bärs av sångarna i operakören. På bilden Operasångare Tatjana Romanova-Vorontsova. © HAM / Hanna Kukorelli

Målningen Insjölandskap som ingår i HAM:s samlingar har fått bli en del av kostymeringen i Nationaloperans och -balettens storverk Kalevalalandet. Målningen har tryckts på dräkterna som bärs av sångarna i operakören, tillsammans bildar de det insjölandskap som utgör bakgrunden i verket.

Akseli Gallen-Kallelas (1865–1931) sommarvy Insjölandskap skildrar ett traditionellt finländskt ideallandskap. Kalevalalandet är ett verk som kombinerar olika konstformer och som diskuterar hörnstenarna i den finländska identiteten: vad är finskhetens kärna, förstår vi oss på våra rötter?

Kalevalalandet på Nationaloperan 3.11.2017–9.2.2018. Insjölandskap på HAM till början av februari 2018.

Akseli Gallen-Kallelan Järvimaisema (1985_12) painettuna oopperan kuoron pukuihin Kalevalanmaa-teosta varten. Kuvassa pukusuunnittelija Erika Turunen esittelee luonnospiirroksia. © HAM / Hanna Kukorelli
Kostymdesigner Erika Turunen med skisser. © HAM / Hanna Kukorelli
Kansallisoopperan Kalevalanmaa-teoksen kuoron puvuissa käytetty Akseli Gallen-Kallelan Järvimaisema on esillä HAMin ilmaispuolella 6.11. alkaen. Maalaus kuuluu HAMin kokoelmaan. © HAM / Hanna Kukorelli
Insjölandskap på HAM. © HAM / Hanna Kukorelli