Åtkomlighetsverktyg

Ett nytt konstverk står klart i Alpbyns finska daghem

15.12.2017 10:10

Riikka Keränen: Tikkor i sinnets skog, 2017 © Foto: HAM / Hanna Kukorelli
Riikka Keränen: Tikkor i sinnets skog, 2017 © Foto: HAM / Hanna Kukorelli

Bildkonstnären Riikka Keränens skulpturhelhet Tikkor i sinnets skog står klar i det finska daghemmet i Alpbyn, Alppikylän päiväkoti, som öppnade 2016. Verket består av grupper av keramiska tikkaskulpturer i olika former, färger och storlekar, som kombinerar drag hos de tikkor som växer i naturen och dem som lever i fantasin. Tikkagrupperna sprider ut sig i olika delar av byggnaden och bildar liksom en länk mellan dess interiör och exteriör.

I sin konst behandlar Riikka Keränen (f. 1984) människans förhållande till tiden, naturen och materialet. Genom konsten försöker hon gestalta livets materiella grunder och dryfta vår kulturs alienering från dem. Keränen har studerat bildkonst i magisterprogrammet Visual Culture and Contemporary Art vid Aalto-universitetet. Den Kajanabördiga konstnären har tidigare studerat vid yrkeshögskolan i Satakunta och Limingo konstskola.

Åren 2016–18 koncenteras områdesarbetet vid HAM till Jakobacka. Projektet Konstregn över Jakobacka syftar till att involvera stadsborna och föra ut konsten och göra den tillgänglig för invånarna. Mottagandet av det nya verket förbereddes på daghemmet med ett pedagogiskt pilotprogram, som tog sikte på att introducera verket, dess värld och konstnären för barnen och personalen.

Riikka Keränen: Tikkor i sinnets skog, 2017 © Foto: HAM / Hanna Kukorelli
Riikka Keränen: Tikkor i sinnets skog, 2017 © Foto: HAM / Hanna Kukorelli

Tikkor i sinnets skog har genomförts med principen för enprocentskonst. HAM har verkat som sakkunnig i talrika helsingforsiska konstprojekt som har genomförts enligt den här principen, som innebär att en procent av kostnaderna för ny- och reparationsbyggande reserveras för ny offentlig konst. Enprocentsprincipen har blivit vanligare under de senaste åren och tack vare den finns det konst i många offentliga byggnader bland annat i Fiskehamnen, Rönnbacka, Gräsviken och vid Tölöviken.

Läs mer om enprocentsprincipen