Åtkomlighetsverktyg

Nytt konstverk på Banan av graffitilegenden Blade och långa linjens Mick La Rock

27.3.2018 21:42

Mick La Rock & Blade © HAM / Maija Toivanen
Mick La Rock & Blade © HAM / Maija Toivanen

Banan blir en del av scenen när HAM Helsingfors konstmuseum öppnar vårens storutställning Graffiti med internationella stjärnor i Helsingfors. I anslutning till utställningen skapar graffitilegenden Blade och Mick La Rock från ja Amsterdam en ny väggmålning vid Anttigatans undergång. Om vi undviker en ny köldknäpp kan vi följa med graffitikonstnärernas arbete på Banan på tisdagen 3.4 och på onsdagen 4.4.2018.

Blade (f. 1957), kungen av graffiti, började måla graffiti i Bronx, New York, i början av 1970-talet. Han var en av de ursprungliga medlemmarna i gänget The Crazy 5. Blade gjorde omkring 5 000 tågmålningar under sin karriär. Hans graffiti dominerade metrolinjerna 2 och 5 i New York 1975–82. Blade-målningarna sträckte sig över hela metrovagnen och bestod ibland av bulliga bubble-bokstäver, ibland av 3D-bokstäver eller stora, kantiga blockbusters. Ofta var de kompletterade med tecknade figurer och en kronsymbol. Blade följde inte de rådande huvudströmningarna utan utvecklade sin egen bokstavsstil. I början av 1980-talet fick Blade en målarduk av Martha Cooper som uppmuntran för en karriär som fri konstnär. Blade höll sin första separatutställning i New York 1984. Stilen i de första målningarna var bekant från tågvagnarna, men senare förändrades motiven och blev med abstrakta.

Mick La Rock dvs. Mickey (f. 1970) från Amsterdam har lång erfarenhet av graffiti. Hon har målat sedan 1983 och är en av de första och internationellt mest kända kvinnorna inom graffiti. Sedan första början har hennes graffiti baserat sig på signaturen Mickey med varierande bokstavsstil. Under årens lopp har Mick la Rocks bildspråk blivit allt mer geometriskt, och hennes nyaste muraler är avskalade och har en raffinerad färgskala. Mick La Rock har deltagit i internationella samutställningar sedan början av 1990-talet, och hennes verk har presenterats i tiotals publikationer.

HAM producerar två beställningsverk på Banan 2018. Gång- och cykelvägen i det gamla järnvägsschaktet är ett speciellt och centralt område i stadsbilden. Där kurerar HAM gatukonst i samarbete med ungdomsservicen och Stadsmiljösektorn. Profileringen av Banan som ett rum för offentlig konst började 2012 när HAM producerade Janne Siltanens konsthelhet. Sommaren 2017 producerade Kiasma på Banan duon Os Gemeos målning och Amos Andersons konstmuseum Emilio Mäkipääs konstverk.

Läs mer om uställningen Graffiti