Åtkomlighetsverktyg

The Virtual Orchestra: Sibelius 360

11.6.2018 9:38

Bättre är på första parkett –

Upplev konserten på scenen vid Esa-Pekka Salonens sida!

Sibelius femte symfoni kan nu upplevas på ett alldeles nytt sätt: men hjälp av virtuella glasögon och hörlurar.

HAM Helsingfors konstmuseum välkomnar dig att ta plats mitt bland Philharmonia-orkestern när den framför en konsert under ledning av Esa-Pekka Halonen.

Publiken har möjlighet att ta en titt på hur det är att befinna sig mitt i en av världens finaste orkestrar. Med hjälp av bilden och ljudet, som båda är tredimensionella, kan du uppleva varje instrumentgrupp in i minsta detalj – man kan till och med höra när musikerna vänder notbladen.

I projektet Virtualorkester får publiken ta plats bredvid chefsdirigent Esa-Pekka Salonen för att följa när han leder Londons filharmoniska symfoniorkester som framför en sats av Sibelius femte symfoni.

Tack vare en teknik som sträcker sig över 360 grader kommer lyssnaren närmare en symfoniorkesters spel än någonsin tidigare. En helt unik upplevelse som slår alla med häpnad – både unga och gamla och såväl erfarna konsertbesökare som sådana som inte är bekanta med klassisk musik.

Så här berättar Philharmonias chefsdirigent Esa-Pekka Salonen om projektet: ”Det bästa beviset på den virtuella verklighetens styrka är att det är en besvikelse när den virtuella upplevelsen tar slut och man återbördas till verkligheten. Inom klassisk musik är virtuell verklighet inte bara ett imponerande utan också ett nyttigt medel. Det har varit ytterst fascinerande att medverka i det här projektet!”.

Virtualorkester-projektet har producerats av Philharmonia-orkestern i samarbete med Inition och Southbank Centre.

Projektets koncept: Philharmonia-orkestern och Esa-Pekka Salonen. Ansvarig producent och kuratering av kringprogrammet: MiklagårdArts.

The Virtual Orchestra: Sibelius 360 / HAM Helsingfors konstmuseum 16-29.8.2018 / Fritt inträde

Huvudsamarbetspartner: Helsingfors stad, Helsingfors stadsorkester och MiklagårdArts.

Möte med immersiv teknik

Den immersiva teknikens möjligheter när det handlar om att nå publiken på nya och betydelsefulla sätt har blivit allt viktigare på många områden. Det är fråga om en djupgående förändring som ofrånkomligt kommer att påverka konst- och kulturinstitutionerna. Eftersom Finland ligger i framkant i fråga om virtuell verklighet har vi också ett växande behov av att påvisa nya sätt att använda den här tekniken. Allt fler konstinstitutioner med hög profil och andra aktörer runtom i världen använder förstärkt och virtuell verklighet för att locka unga digitalt kunniga. Finland har ett energiskt uppstartsekosystem och innovativa företag som har specialiserat sig på immersiv teknik. Finländska branschutvecklare ser sig om efter samarbetsmöjligheter på området för kulturell innehållsproduktion medan konstinstitutionerna i sin tur utforskar de möjligheter som immersiv teknik erbjuder i deras egen verksamhet.

Under säsongen för installationen Virtualorkester: Sibelius 360 ordnar HAM Helsingfors konstmuseum en serie involverande kringevenemang som kurateras av MiklagårdArts. Programmet syftar till att föra samman de främsta tekniska experterna i Finland samt konst- och kulturinstitutionernas yrkesfolk för att kartlägga nya tänkesätt och nya möjligheter.

Virtualorkester: Kringprogram till evenemanget Sibelius 360

Torsdagen den 16.8.2018 | 13.00-16.00 | Helsingfors Musikhus | The Future of Immersive Sound
Läs mera

Tisdagen den 21.8.2018 | 17.00-18.30 | Globe Art Point | Designing for Kids: Explore the World in Lyfta’s Immersive Stories
Läs mera

Torsdagen den 23.8.2018 | 17.00-20.00 | Helsingfors Musikhus | AR/VR Startups Meet with Finnish Cultural Scene
Läs mera

Kuratering av kringprogrammet: MiklagårdArts

I samarbete: Helsingfors stad/ Allmänna kulturtjänster, Helsingfors stadsorkester, Aalto-universitetets Experience Platform, Aalto Digi Plat