Åtkomlighetsverktyg

Vart tog Tre smeder vägen?

14.10.2019 15:13

Helsinki. Vanha ylioppilastalo. Kolme seppää

Hur skulle det kännas om statyn Tre smeder saknades i gatubilden i Helsingfors centrum? Nu läggs den i en låda för ett tag när den gemensamma utställningen Sinnesstämning – Helsingfors 1939–1945 för HAM Helsingfors konstmuseum och Helsingfors stadsmuseum öppnas.

Statyn göms undan i en låda i syfte att utmana publiken att leva sig in i krigstida Helsingfors och bjuda in dem till utställningen Sinnesstämning.

Utställningen, som kurateras av fil.dr, författare Anna Kortelainen, ger ett helt nytt perspektiv på Helsingfors under krigsåren. Åren 1939–1945 förändrades stadens utseende och atmosfär radikalt.

Man ville rädda och evakuera offentliga konstverk undan krigets stormar. Våren 1944 togs Tre smeder ner från sin sockel och evakuerades till Haxböle i det nuvarande Dickursby, där den begravdes i en grustäkt. Samma order gällde även många andra offentliga skulpturer i Helsingfors. Ett år senare, våren 1945, sattes statyn åter på plats.

Lådläggningen av Tre smeder med ljus- och ljudlandskap pågår till den 30 oktober 2019. Utställningen Sinnesstämning öppnas på HAM och Villa Hagasund den 18 oktober.