Åtkomlighetsverktyg

En utställning sammanställd av HAM presenterar finländsk konst och formgivning under en turné i Japan 2020–2022

23.10.2020 8:40

Finnish Design for Everyday Life - Patterns and Forms Inspired by Nature / Bild: Tsutomu Miura / Tottori Prefectural Museum

Utställningen Finnish Design for Everyday Life – Patterns and Forms Inspired by Nature som skapats och kuraterats av HAM turnerar i fyra museer i Japan åren 2020–2022. Delvis baserar sig utställningen på HAM:s utställning Modernt liv! – Finsk modernism och det internationella som visades i Tennispalatset 2017 för att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum. Utställningen Finnish Design for Everyday Life – Patterns and Forms Inspired by Nature öppnades den 10 oktober 2020 på prefekturmuseet i Tottori, därifrån den för sommaren 2021 flyttar till Kitakyushu konstmuseum i Fukuoka och hösten 2021 till museet för keramikkonst i Hyogo. Utställningsturnén avslutas i januari 2022 i Bunkamura, Tokyo. Utställningsturnén arrangeras av HAM i samarbete med japanska NHK Promotions Inc.

Vänförhållandena mellan Japan och Finland förbands för över 100 år sedan. Trots kulturskillnaderna förenas länderna kraftigt av uppskattning för naturens mångfald, funktionell estetik och högklassig formgivning. Under årens lopp har de klassiska finländska favoriterna – mumintrollen, jultomten och Marimekko, även erövrat japanernas hjärtan!

Det arv som skapades under modernismen syns fortfarande i hög grad i finländarnas vardag. I utställningen som turnerar i Japan presenteras modernismens historia samt formgivning och konst från 1930–1970-talet. Utställningen belyser hur finländsk design blev ett begrepp och ger glimtar av formgivarnas och konstnärernas Helsingfors, som även Tove Jansson påverkade med sina offentliga beställningsarbeten och konstverk. Dessutom uppmärksammas den finländska konstindustrins framgångar på världsutställningen i New York 1939 och Milanotriennalerna på 1950-talet. Utställningen presenterar också den finländska textilindustrin i form av Marimekkos, Finlaysons och Tampellas framgångshistorier för den Japanska publiken.

Naturen är starkt närvarande i den finländska livsstilen och vardagen. Utställningen studerar hur olika växter och djur, årstider och former i naturen har inspirerat konstnärer, fotografer, arkitekter och formgivare. Deras erfarenheter av naturen kommer fram såväl i konst och unika konstindustriella föremål som i industriell serieproduktion. Naturens mångfald och livskraft återspeglas i föremålen och verken i utställningen: i affischer, fotografier, glas- och keramikkonst, mode- och reklambilder, textilier, möbler, kärl, målningar och teckningar.

I utställningen ingår omkring 300 konstverk och föremål skapade av nästan 40 finländska konstnärer och formgivare. Vid sidan av Alvar Aalto, Ilmari Tapiovaara, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Michael Schilkin och Birger Kaipiainen har man lyft fram viktiga kvinnliga formgivare såsom Aino Aalto, Dora Jung, Eva Taimi, Eva Anttila, Saara Hopea, Gunnel Nyman, Helena Tynell, Nanny Still, Uhra-Beata Simberg-Ehrström, Rut Bryk, Toini Muona, Kyllikki Salmenhaara och Marjatta Metsovaara, som alla förtjänar att uppmärksammas internationellt även i vår tid.

Förutom från HAM Helsingfors konstmuseums samlingar har man lånat föremål och verk till utställningen från följande samlingar: Alvar Aaltomuseet/Alvar Aalto-stiftelsen, Designmuseet, Helsingfors stadsmuseum, Kakkonens samling, Moomin Characters Ltd, Finlands fotografiska museum, Vapriikki och privata samlingar.

Kurator för utställningen är amanuens Heli Harni på HAM och expert för utställningen är FT Harri Kalha.


Finnish Design for Everyday Life – Patterns and Forms Inspired by Nature
Tottori Prefectural Museum, Tottori 10.10.2020–15.11.2020
Kitakyushu Municipal Museum of Art, Fukuoka 25.6.2021–29.8.2021
The Museum of Ceramic Art, Hyogo 11.9.2021−28.11.2021
Bunkamura, Tokyo 7.12.2021–30.1.2022