Åtkomlighetsverktyg

Nya offentliga konstverk i lokaler för barn och ungdomar i Helsingfors

22.3.2021 8:12

Konsta Ojala: New Horizons, 2020 / Bild: HAM/Kirsi Halkola

Tre nya konstverk som verkställts med enprocentsprincipen färdigställdes under år 2020 i lokaler som används av barn och ungdomar i Helsingfors. Susanne Gottbergs verk Pielisjärvi Revisited hängdes upp i det renoverade gymnasiet Ressun lukio i Kampen. I Malmgård färdigställdes Konsta Ojalas verk i åtta delar, New Horizons, i ungdomsgårdens lokaler och Kati Immonens verk Kaveripiknik i daghemmet Lasten Kartano.

Susanne Gottbergs verk Pielisjärvi Revisited finns i aulan som leder till festsalen i Ressun lukio. Målningen är en parafras, det vill säga en bearbetad version av Eero Järnefelts Höstlandskap från Pielisjärvi från år 1899. Idén till Gottbergs verk Pielisjärvi Revisited kom från en liten kopia av Järnefelts målning som sedan tidigare fanns i aulan. Med sin bearbetade version ville Gottberg skapa ett samtal mellan målningarna i lokalen.

Susanne Gottberg: Pielisjärvi Revisited, 2020 / Bild: HAM/Sonja Hyytiäinen

Konsta Ojalas verk har fått sitt namn efter Nasas rymdsond New Horizons, som år 2006 skickades till Pluto för att undersöka dess yta. Vardagsrumsväggen i Malmgårds ungdomsgård fylls av en helhet med starka nyanser som byggs upp i flera lager av bilder tagna av rymdsonden och spår av sprutpistolmålning. Utsikten över Plutos landformationer som skapats med screentryck är ungefärliga med rika rytmer av ljus och skugga, och verket glöder i orangea, lila, rödskiftande, ockragula och blåskiftande nyanser. Bildernas färgsättning bildas av slumpen enligt färgernas transparens och tryckets precision, en ändring på några millimeter skapar ett helt annat slutresultat. Verket kan ses som en metafor för livet som består av möten mellan slumpen och det systematiska.

Konsta Ojala: New Horizons, 2020 / Bild: HAM/Kirsi Halkola

Kati Immonens verk Kaveripiknik sprids ut på två våningars höjd i Päiväkoti Lasten Kartanos matsal. I det färggranna verket går sagornas djur (bl.a. en ekorre, en hare, en pudel och en snigel) mot en dignande picknick, där man kan se karamellprydda bakverk, smultron, godisspett, frukter och ärtskidor. Det höjer sig uppåt som en virvel och förändras till en klätterväxt med färggranna fåglar sittandes bland löven. Verket är skapat med oljefärger på formskurna bitar av björkfaner.

Kati Immonen: KaveriPiknik, 2020 / Bild: HAM/Kirsi Halkola

Helsingfors stad följer procentprincipen, vilket betyder att man vid byggande eller renoveringar som utförs av staden reserverar omkring en procent av budgeten för offentlig konst. Det livliga byggandet under de senaste åren har gjort det möjligt att beställa konst till flera offentliga byggnader bland annat i Fiskehamnen, Jakobacka, Månsas och Busholmen. HAM Helsingfors konstmuseum är konstexpert i projekten och verken integreras i HAM:s konstsamling.