Åtkomlighetsverktyg

Interaktivt verk av konstnären Pearla Pigao färdigställt i Vuosaaren lukio

25.5.2022 9:31

Pearla Pigao: Discoterium, 2022 / Bild: HAM/Maija Toivanen

I det musik- och teknologiinriktade gymnasiet Vuosaaren lukio i Helsingfors har ett nytt offentligt konstverk färdigställts som man kan spela på med kroppsrörelser. Konstnären Pearla Pigaos interaktiva installation Discoterium sträcker ut sig i luftrummet i en trappuppgång i byggnaden.

Discoterium består av åtta cirkelformade handvävda textilier. Textilvävnadernas mönster baserar sig på ljudfiler som har konverterats till vävinstruktioner i visuell form med hjälp av logiken i ett bildbehandlingsprogram. Tillsammans bildar textilierna en visuell konversion av de åtta första tonerna i kromatisk tonskalan. Fyra av dessa textilvävnader fungerar som instrument.

Pearla Pigao har en bakgrund inom såväl musiken som textilkonsten. Hon undersöker förhållandet mellan ljud och materia genom att skapa samband mellan tonsättning och vävning. Pigao väver in en metalltråd som leder elektricitet i tygets väft och kopplar textilierna till en syntetisator och analoga oscillatorer, som producerar sinusvågor. När den som spelar på verket kommer nära det blir hen en del av verkets elektriska fält, och metalltråden som vävts in i textilen fungerar som en antenn. På detta sätt omvandlar konstnären textilierna till instrument som producerar ljud och vars ljudfrekvens ökar och minskar beroende på hur nära verket den som spelar gör sina kroppsrörelser. Även antalet personer som spelar på konstverket påverkar musiken som uppstår.

Enligt konstnären kommer inspirationen till installationens kaotiska komposition och runda former från planetsystemet. De bildar en motkraft till byggnadens vinklar och raka linjer. Verkets färgtoner i sin tur samspelar med arkitekturen.

Pearla Pigao (f. 1984), som bor och arbetar i Oslo, är konstnär, musiker och artesan. Pigao har fått flera erkännanden och priser för sina interaktiva installationer. Hon har haft flera utställningar i sitt hemland och utomlands. I Finland har Pigaos arbete visats tidigare, då ett av hennes verk ingick i den gemensamma utställningen Future Delay på galleriet Helsinki Contemporary år 2019.

Beträffande ljudtekniken i verket Discoterium har Pigao samarbetat med elektronikexpert Henrik Waarum (f. 1988).

För planeringen av Vuosaaren lukio svarade Verstas Arkkitehdit Oy. Helsingfors stad följer procentprincipen, vilket betyder att man vid byggande eller renoveringar som utförs av staden reserverar omkring en procent av budgeten för offentlig konst. Det livliga byggandet under de senaste åren har gjort det möjligt att beställa offentlig konst till flera offentliga byggnader bland annat i Fiskehamnen, Kånala, Drumsö och Jakobacka. HAM Helsingfors konstmuseum är konstexpert i projekten och verken integreras i Helsingfors stads konstsamling, som HAM förvaltar.

Pearla Pigao / Bild: HAM/Maija Toivanen