Åtkomlighetsverktyg

Voguelektioner, visning av dokumentärfilmen Fabulous och föreläsning om ballroomkulturen

3.6.2022 12:16

Lasseindra Ninja/Bild: Franck Blanquin och Yanou Ninja/Bild: Carolin Windel

HAM x Ballroom

Under Helsingfors Pride-veckan 27.6–28.6 erbjuder HAM möjlighet att delta i voguelektioner, lyssna på en föreläsning om ballroomkulturen och se dokumentärfilmen Fabulous! Programmet hålls på engelska och är planerat i samarbete med konstnären Anneli Kanninen. Anneli är en av pionjärerna inom det finska ballroomkollektivet där hon har varit aktiv sedan 2010.


27.6 Voguelektioner

Ballroomkulturens pionjär, Legendary Pioneering Mother Lasseindra Ninja och influeraren European Prince Yanou Ninja, båda från The Iconic House of Ninja, leder voguelektioner i utställningssalen i den andra valvhallen på övervåningen.

De gratis voguelektionerna riktar sig främst till medlemmar i QTBIPOC och HLBTIQ+-kollektivet och det lokala ballroomkollektivet. För lektionerna krävs förhandsanmälan och vi har plats för 40 deltagare på varje lektion. Anmälan öppnar måndagen den 6 juni. Vänligen observera våra principer för tryggare lokaler och bekanta dig med grunderna för ballroomkulturen (se nedanför) innan du anmäler dig. Åldersrekommendationen för voguelektionerna är +15 år. Du behöver inte ha tidigare danserfarenhet för att delta. Eftersom museet är stängt för allmänheten tar personalen emot deltagarna vid huvudentrén och visar dem till rätt plats. Närmare information om tillgänglighet. Fråga oss om mer information, vi hjälper gärna till!

16–16.45 Lasseindra Ninja: vogue fem, utställningssal länk till anmälan

17–17.45 Yanou Ninja: old way, utställningssal länk till anmälan

18–18.55 Lasseindra Ninja: vogue fem, utställningssal länk till anmälan

19–19.55 Yanou Ninja: old way, utställningssal länk till anmälan

28.6 Visning av dokumentärfilm och föreläsning

Lasseindra Ninja föreläser om ballroomkulturen i HAM-hörnan. Före föreläsningen visas dokumentärfilmen Fabulous (2019), som skildrar hennes liv och det lokala HLBTIQ+-kollektivet i Franska Guyana. Dokumentären är regisserad av Audrey Jean-Baptiste. Föreläsningen och filmvisningen är gratis och öppen för alla. Det finns plats för 60 personer och stolar för tittarna i lokalen. Anmäl dig i förväg och säkra din plats! Anmälan öppnar måndagen den 6 juni. HAM-hörnan ligger precis intill museets huvudingång på gatuplan. Närmare information om tillgänglighet. Vänligen notera våra principer för tryggarelokaler när du deltar i evenemanget. Filmens språk är franska och undertexterna är på engelska.

16–17 Visning av dokumentärfilmen Fabulous, HAM-hörnan

17–18 Föreläsning av Lasseindra Ninja om ballroomkulturen, HAM-hörnan

Länk till anmälan

***

Lasseindra Ninja/Bild: Franck Blanquin

Lasseindra Ninja

Lasseindra Ninja, ursprungligen från Franska Guyana, är en professionell dansare och queeraktivist. Hon bor i Paris och har utvecklat det franska och europeiska ballroomkollektivet redan i 15 år. Lasseindra är medlem i The Iconic House of Ninja där hon har titeln Legendary Pioneering Mother och hon är också en Iconic Legendary Founding European Mother i The Kiki House of Juicy Couture. Båda titlarna är hyllningar till Lasseindras långsiktiga arbete i ballroomkollektivet.

Lasseindra på Instagram

Lasseindra på Facebook

Yanou Ninja/Bild: Mathias Casado Castro


Yanou Ninja

European Prince of The Iconic House of Ninja, Yanou Ninja, är dansare, koreograf och lärare och bosatt i Paris. Hans första kontakt med ballroomkulturen var 2012 när han träffade voguedansare på en klubb i Paris. Den för Yanou karakteristiska underkategorin av voguing är old way, vars influenser man kan se i allt hans arbete.

Yanou på Instagram

***

Iconic House of Ninja

Iconic House of Ninja är ett av de äldsta husen (house) inom ballroomscenen och det grundades av husmodern Willi Ninja 1982. Willi Ninja var en amerikansk dansare och koreograf som hade ett betydande inflytande på utvecklingen av voguing. Han var särskilt inflytelserik i kategorin new way.

Mer omIconic House of Ninja på Instagram.

***

Ballroom

Ballroom fick sin början på dragballs-tävlingarna i Harlem i slutet av 1800-talet. BIPOC-transkvinnor (black, indigenous, people of color) och dragqueens skapade dessa som en protest mot rasismen som de upplevde på de vita dragtävlingarna. Sin nuvarande form fick ballroomkulturen på 1970-talet inom BIPOC- och HLBTQIA+-kollektiven i New York. Kollektiven består av utökade queerfamiljer, så kallade hus (house), som tävlar mot varandra vid tillställningar som kallas balls. En ball är en tävling vars kategorier är baserade på utseende, mode, uppträdande och attityd. Voguing och ballroomkulturen har påverkat och påverkats av mode, popkultur och olika subkulturer av klubb- och gatukonst. Om du inte är QTBIPOC, var medveten om dina privilegier. Respektera utrymmet som skapats för friheten och glädjen i BIPOC- och HLBTQIA+-kollektivens självuttryck.

Mera att se:

Läs mer:

  • And the Category Is… Inside New York’s vogue, house and ballroom community. Ricky Tucker, 2021.
  • Voguing and the Ballroom Scene of New York 1989–92. Bok och ljud. Fotografier: Chantal Regnault, inlämnad av: Stuart Baker, 2011.

Uppgifterna har sammanställts av Anneli Kanninen.