Åtkomlighetsverktyg

Dokumentärfilmen Style Wars 6.6. kl. 16.30

Biograf • Finnkino Tennispalatsi, sali 2
Ingen förhandsanmälan

  • 6.6. 16.30

I den klassiska dokumentären från 1983 som producerats av Tony Silver och Henry Chalfant tar unga personer i New York över stadsrummet och skriver sina namn bokstavligen i underground genom att ta sig in på bangårdar, förfallna tomter och i metrotunnlar. Style Wars följer med aktörerna inom den då ännu unga urbana kulturen. Den förfallande storstaden inspirerade utöver graffitimålare även MC:n, DJ:n och breakdanceartister att uttrycka sig själva och skapa en ny urban kultur.

De unga graffitimålarna i filmen ansåg att de skapade konst och utförde stora gärningar, medan myndigheterna ansåg att det handlade om att ”förstöra vår livsstil”. Att klyftan mellan generationerna var djup kan man se när modern till en ung konstnär konstaterar desperat ”What you got is a whole miserable subculture”. Men inte ens dubbla taggtrådsstängsel och blodhundar hindrar de unga från att komma fram till vagnarna.

Filmen vann priset för bästa dokumentär på filmfestivalen Sundance 1983. Dokumentären som även inspirerat graffitimålare i Helsingfors i anslutning till Graffiti-utställningen på HAM Helsingfors konstmuseum.

Språk: engelska

Textning: –

Biljetter från Finnkino: 8,75 / 12,50 €

OBS! Biljetten till filmföreställningen berättigar också till inträde till HAMs utställningar 6.6–10.6.2018.