Åtkomlighetsverktyg

HAM Talks: Graffiti

Diskussion, Konstnärsträff • Tennispalatsi
Ingår i museets biljett • Ingen förhandsanmälan

  • 6.4. 12.00
  • 6.4. 13.00
  • 7.4. 13.00-15.00

På Graffitiutställningens expertmöten och -föreläsningar i serien HAM Talks fördjupar vi oss i utställningens teman tillsammans med experter på området och graffitikonstnärer. Under öppningsveckoslutet berättar Blade, Martha Cooper, Mick La Rock, Mischa Leinkauf, Johannes Rantapuska och Sauli Sirviö om sitt arbete. Med museets inträdesavgift. Förändringar är möjliga.

Fredag 6.4
 
Kl. 12: Blade och Mick La Rock

Konstnärsträff, utställningssalarna

Graffitilegenden Blade berättar om sin konst på fanmötet på Graffitiutställningen. Även Mick La Rock, en av de första och mest kända kvinnliga graffitikonstnärerna, deltar i mötet. Evenemanget är på engelska.

Blade (f. 1957), kungen av graffiti, började måla graffiti i Bronx, New York, i början av 1970-talet. Han var en av de ursprungliga medlemmarna i gänget The Crazy 5. Blade gjorde omkring 5 000 tågmålningar under sin karriär. Hans graffiti dominerade metrolinjerna 2 och 5 i New York 1975–82. Blade-målningarna sträckte sig över hela metrovagnen och bestod ibland av bulliga bubble-bokstäver, ibland av 3D-bokstäver eller stora, kantiga blockbusters. Ofta var de kompletterade med tecknade figurer och en kronsymbol. Blade följde inte de rådande huvudströmningarna utan utvecklade sin egen bokstavsstil. I början av 1980-talet fick Blade en målarduk av Martha Cooper som uppmuntran för en karriär som fri konstnär. Blade höll sin första separatutställning i New York 1984. Stilen i de första målningarna var bekant från tågvagnarna, men senare förändrades motiven och blev med abstrakta.

Mick La Rock dvs. Mickey (f. 1970) från Amsterdam har lång erfarenhet av graffiti. Hon har målat sedan 1983 och är en av de första och internationellt mest kända kvinnorna inom graffiti. Sedan första början har hennes graffiti baserat sig på signaturen Mickey med varierande bokstavsstil. Under årens lopp har Mick la Rocks bildspråk blivit allt mer geometriskt, och hennes nyaste muraler är avskalade och har en raffinerad färgskala. Mick La Rock har deltagit i internationella samutställningar sedan början av 1990-talet, och hennes verk har presenterats i tiotals publikationer.

Kl. 13: Martha Cooper

HAM-Salen

Martha Cooper föreläser om sin fotokonst under de över 50 senaste åren och om varför hon började fota graffiti och hip hop, och om hur dessa riktningar till hennes stora överraskning blev global ungdomskultur och konst. Hon föreläser på engelska.

Martha Cooper (f. 1943) är fotograf och hör till de första som dokumenterade graffitikultur och gatukonst. Hon flyttade till New York 1975. Storstaden lockade henne att fotografera den nedgångna omgivningen, livet på skuggsidan och lekande barn. Medan Cooper jobbade som fotograf för New York Post började hon också följa hiphop-kulturen som då var på uppgång. Hon blev vän med många graffitimålare och vann deras förtroende. Riskerna till trots fotograferade Cooper målarnas arbete på farliga platser från Bronx till Brooklyn. På hennes film förevigades tidperiodens mest ikoniska graffitin på tågvagnar, metrostationer och bangårdar. År 1984 gav Cooper i samarbete med Henry Chalfant ut bokklassikern om graffitikonst Subway Art som har inspirerat graffitimålare världen över.

– – –

Lördag 7.4

Kl. 13: Mischa Leinkauf, Johannes Rantapuska ja Sauli Sirviö:
Bortom kontroll – Konstnärssamtal om attityd, diversitet och tecknarens tänkande

HAM-Salen

Konstnärerna Mischa Leinkauf (Tyskland) och Johannes Rantapuska & Sauli Sirviö (Finland) har sina kreativa rötter inom graffitisubkulturen. Men kan vi fortfarande kalla graffiti för subkultur om den visas på museum? Vid sidan av utställningen ”Graffiti” på HAM i Helsingfors finns det mycket att berätta om det som händer på gatorna och vad som eventuellt hamnar på ett museum. Vi kommer att diskutera konstens sociala roll i dag i situationer där konst inte är beställningsarbeten och visas på offentliga platser. Konstnärerna presenterar sina arbeten och dessutom projekt av andra personer som inspirerat dem under de senaste åren – och visar hur mångfaldigt begreppet ”graffiti” är.​ Evenemanget är på engelska.

Konstnären och filmregissören Mischa Leinkauf är en del av den Berlinbaserade konstnärsduon Wermke/Leinkauf, som arbetar med omvandling av urbana topografier och deras gränser. I många av deras arbeten är överskridandet av gränserna för individens frihet en utvidgning av det konstnärliga och sociala utrymmet. För att ifrågasätta allmänna rutiner och begränsningar ”öppnar” de staden inte bara med sina kroppar utan också med material och verktyg i urbana rum. Dessutom anknyter deras arbeten ofta till Genius Loci och rummets historia.

Johannes Rantapuska är en lat tonåring i trettioårsåldern med akademisk konstexamen. Genom att blanda ihop dessa aspekter strävar han efter att ge världen relevanta berättelser. Hans arbeten sträcker sig från platsspecifika installationer i New York City till cykling på metrospår i Aten.

Sauli Sirviö är en Helsingforsbaserad konstnär som arbetar med visuell konst. Hans arbeten bygger på fotografiskt tänkande och experimentella dokumentärer. Han är en grundande medlem av galleriet SIC i Helsingfors som drivs av konstnärer.

Samtalet ordnas i samarbete med Goethe-Institut. Goethe-Institut e.V. är Tyska förbundsrepublikens kulturinstitut, som har verksamhet runt om i världen. Goethe-Institut vill väcka intresse för det tyska språket och stödja studier i tyska. Institutet bedriver också internationellt kultursamarbete. Vi förmedlar mångsidig och aktuell information om kulturen, samhället och politiken i Tyskland. Goethe-Instituts kultur- och utbildningsprogram skapar interkulturell dialog och engagerande upplevelser. De främjar medborgarsamhället och en global rörlighet.