Cris af Enehielm (f. 1954) är känd som en provokativ bildkonstnär. Hon är en mångsidig begåvning som också verkar som skådespelare, regissör, manusförfattare, dansare, kostymdesigner och scenograf. Hennes utställning med ett starkt kvinnoperspektiv presenterar produktion med tonvikt på målningar från 1980- och 90-talen. Här visas också två nya monumentalmålningar av af Enehielm och ett tvärsnitt av hennes produktion som föregångare inom performancekonsten.

Af Enehielms genombrott som bildkonstnär ägde rum i början av 1980-talet då hon skapade en grotesk, kroppslig kvinnobild. Hon hämtade inspiration för sin konst både från sitt eget liv och bland annat tecknade serier, popkonsten och reklamens kvinnobild. I början av 1990-talet övergick kvinnogestalterna till mytiska, urtida gudinnor som en hyllning till moderskapet eller Moder Natur. Verken började också bära spår av konstnärens intresse för jungiansk psykologi och orientalism.

Cris af Enehielm har ända sedan 1980-talet varit en central profil i performancekonsten i Finland.

Enehielm var med i grupperna Fågel Fenix, Les Mutiles, Homo $ och Jack Helen Brut, senast i ljud- och rörelseperformancegruppen Särjen ääni. Det gemensamma för framträdandena var anarki och problematisering av könsbegreppet. Hennes alter ego Blinda Morton, som föddes 1983, skriver i sin tur sånger, sjunger och uppträder.

På hösten 2017 ska de två monumentalmålningar som beställts av Cris af Enehielm för anslaget för offentlig konst placeras på Arbis. De kan ses på den här utställningen innan de flyttas till sin slutliga plats.

De flesta av utställningens konstverk kommer från HAM:s samlingar.