Jaakko Niemelä: Nostalghia, 2019 / Bild: Jaakko Niemelä

Utställningen Nostalgi är den avslutande delen i Jaakko Niemeläs forskningsprojekt om sjöfart och minnen förknippade med konstnärens egen pappa. Nostalgi tillåter oss att sakna och längta efter det förgångna, att tänka på det som ska komma. Centrala teman i Niemeläs verk är stora konstruktioner som ger efter, destruktion, förfall och det totala slutet på något.

Nostalgi är som en föreställning som består av fyra delar: byggställningarna med sina skuggor och den dånande blåsten runt dem, två videoanimationer samt ljudvärlden. I videoverket Sjunde vågen ansätts ett oceanfartyg av en häftig storm, och i Nostalghia upplever vi containerfartygets sista stunder före dess slutliga kollaps. Utställningens ljudvärld består av barockkompositören Alessandro Scarlettis bombastiska körverk och ambientmusik komponerad av Antti Niemelä Videodokumentationen av verket Avfärd ger en bakgrund till hur helheten Nostalgi kommit till.

Jaakko Niemeläs (f. 1959) konstnärliga arbete kretsar ofta kring olika slags installationer. Andra element i hans är, utöver konstruktioner, ofta vatten och ljus. Niemelä bor och arbetar i Helsingfors och sin födelsestad Raumo. Under sin långa karriär har han breddat sitt uttryck från grafik till rums-, ljus- och videokonst och offentliga konstverk. Niemelä har också arbetat tillsammans med sin hustru, skulptören Helena Hietanen.

Utställningens kurator är amanuens Heli Harni på HAM. Utställningen har erhållit understöd av Konestiftelsen och Alfred Kordelins stiftelse.

Jaakko Niemelä – Nostalgi / Bild: Hanna Kukorelli
Jaakko Niemelä / Bild: Jaakko Niemelä