Juha Mäki-Jussilas videoverk Plötsligt i somras från 2013 visas i HAM-hörnet i sommar. Verkets titel syftar på Tennessee Williams pjäs med samma namn, och som utspelar sig en djungellik trädgård.

Videons skådespelare har ersatts med animerade växter, som säger repliker ur Joseph L. Mankiewicz filmatisering av Williams pjäs 1959. Vi skymtar bland andra kirurgen som specialiserat sig på lobotomioperationer, den rika men elaka änkefrun och hennes fördärvade diktarson Sebastian samt kusinflickan som lider av minnesförlust.

Videon saknar egentlig intrig, pjäsens teman slår ut i blom och vissnar bort i slumpmässig ordningsföljd.

Plötsligt i somras är samtidigt en uppföljningsdokumentär av den finska sommaren, där allt sker så väldigt fort, såväl växandet som vissnandet. Mäki-Jussila har dokumenterat hur växterna växer i hans egen trädgård i Högfors samt på Åland. Videon har gjorts med specialnärbilder som animerats med traditionella tekniker. Den visuella förebilden har varit den tyska fotografen Karl Blossenfeldts växtbilder i boken Urformen der Kunst från 1929. Plötsligt i somras ingår i HAM:s samling.