Bild: Laura Wesamaa

jag är en stjärnbild och vissa stjärnor på himlen.
det sägs att
när mina hovar träffar marken skapas källor
att jag sprang fram ur medusas hals
att jag bär blixtar åt zeus
att gudinnan aurora ibland rider på mig
eller
att jag hjälpte perseus och en gång tappade bellerofon från min rygg när jag föll i sken

å på andra sidan; jag tillbringar eftermiddagen bland människor och nafsar på trädens löv

en del tror att jag har vingar.
förutom levande, som allt i denna värld, är jag immateriell. om och om igen föds jag som ett självtillräckligt subjekt i objektens värld och fungerar som ett begrepp och är därmed själv ett objekt stjärna stjärnbild häst varelse levande berättelse målning däggdjur myt substans substrat atom dna partikel vätska bild partner

utställningens protagonist är, förutom en mytisk och begreppsmässig entitet, även en verklig namngiven person, som bor nära Rom, älskar persikor och torrt bröd, krafsningar vid vädret och lekkamrater, vänliga ljud och samtidighet. där berättelsernas pegas träffar marken med sina hovar skapas källor, men den verkliga Pegaso är rädd för vattenstrålar, insektspray, vildsvin och plötsliga rörelser. den behöver egentligen inte människans teknologi i sitt liv men går oftast med på att vara en del av och ett mål för den. Pegaso gillar att borstas och springa ibland, sover middag klockan två och tar sig något att dricka klockan sex. den tuggar på hö, örter och blommor, andas och svettas som en oskiljbar del av omgivningen, dit även människan med sina föremål hör.

Mänsklig verksamhet kännetecknas av teknologi och dess tillämpningar, som även används i förhållande till de arter som vi samverkar med. Människans och pegasens gemensamma historia är så lång att equus caballus caballus skiljer sig från många andra equusar just genom denna koppling. Även människans kvidditet definieras av de drag som skapats och utvecklats ur detta partnerskap. au hasard Pegaso är en målningsinstallation. Utställningen och verkshelheten har lånat sitt namn från Robert Bressons film Au hasard Balthazar (1966), där en equus asinus har huvudrollen.

Laura Wesamaa (f. 1979) utexaminerades från Bildkonstakademins måleriavdelning år 2008. Hon bor och arbetar i Helsingfors.

Konstnären och utställningen har fått stöd av Centret för konstfrämjande, Suomen Kulttuurirahasto och Väinö Tannerin Säätiö.