Al Intithar 2013 / Film Still / Courtesy the Artist & Sharjah Art Foundation

Mario Rizzis filmtrilogi BAYT (HEM) visas på HAM inom programmet för Helsingforsbiennalen. Trilogin finns att se som en kontinuerlig visning i HAM-salen under museets öppettider. Filmen Al Inithar i trilogin samt Rizzis fotografier visas också i Lotshuset på Skanslandet.

I BAYT -filmtrilogins första del Al Intithar (Förväntningen, 2013) är hemmet ett tält i ett flyktingläger i den jordanska öknen. Filmens huvudrollsinnehavare Ekhlas Alhlwani har flytt kriget i Syrien tillsammans med sina tre barn. Genom familjens vardag, som Rizzi följer i sju veckors tid, förmedlas följderna av det tragiska kriget.

I den andra filmen, Kauther (2014), möter vi den tunisiska aktivisten Kauther Ayari, känd för sitt brinnande engagemang som demonstranternas språkrör under folkresningen i Tunisien 2011. Hon talar om livet, händelserna som ledde till folkresningen och om kvinnans ställning i dagens arabiska samhälle.

Trilogins sista del, The Little Lantern (Den lilla lyktan, 2013) som är inspelad i Beirut, återger den 84-åriga danska kvinnan Anni Høver Kanafanis berättelse. Hon reste till Beirut på 1960-talet för att träffa den ansedda palestinska författaren, diktaren och aktivisten Ghassan Kanafani. Ända sedan de gifte sig har Høver Kanafani levt i Libanon, valt ett flyktingläger i Beirut till sitt ”hem” och grundat flera daghem för flyktingbarnen där.

Mario Rizzi (f. 1962, Italien) behandlar viktiga samhällsfenomen i sina filmer, såsom flyttrörelserfrågor om gränser, identitet och om att höra hemma någonstans. Han skildrar alltid fenomenen genom människors vardagliga berättelser, erfarenheter och minnen.

BAYT (HEM), 2013–2019

Al Intithar, 2013
HDCAM film, 30:00 min
Courtesy the Artist & Sharjah Art Foundation

Kauther, 2014
DCP film, 29:00 min
Courtesy the Artist

The Little Lantern, 2019
2K film, 61:00 min
Courtesy the Artist & Italian Council 2018