Nestori Syrjälä gör multiobjektiva skulpturer och installationer till HAM-galleriet.

Saker har en tendens att växa och utvecklas på ett logiskt sätt men en kollaps sker oftast på sätt som överraskar och utmanar fantasin. Tävlingsarenorna blev avstjälpningsplatser efter det romerska rikets nedgång och mänskorna gjorde sina klädhängare av julgranar efter Sovjetunionens fall.

Tänk om det inte är möjligt att uppnå fulländad robotteknik och artificiell intelligens innan ekologiska kriser krossar verksamhetsbetingelserna för fossilkapitalismen och den materiella bottnen för teknologisk utveckling?

Slutet på en värld är början på en annan värld.

Nestori Syrjälä (f. 1983) undersöker i sina verk till exempel människo- och miljökrisen. Waiting for the Next Renaissance tar på nytt fram urbefolkningens bosättning, mänskors objekt och monument efter en världskris.

Stela (I – VII) är en serie av verk med citat av första världskrigets veteraner, av poeten Dante Alighieri och väldens ledande klimatvetenskapsmän som behandlar trauma och sorg. Dessutom visar utställningen till exempel snö, sand från Sahara, SD-minneskort, versioner av inuitiska masker, bastustenar och stormtändstickor.