Bild: Otto Byström

I feel, all the time, like a garbage fire

Det ständigt växande digitala medieflödet påverkar vår uppfattning om oss själva och om den omgivande världen. Den förändrar vårt beteende och till slut hela mänsklighetens existens. Vi lever i ett gillandesamhälle, där man försökt släta ut allt, inklusive den digitala kommunikationen, så att den är friktionsfri. Samtidigt profileras vår tid av ett kaos som känns både avtrubbande och overkligt på samma gång.

I trycket av gillandet och paranoian uppstår tvivel, osäkerhet och rädsla som får oss att exponera oss. Lockade av den här illusoriska friheten underordnar vi oss en kontroll baserad på vidsträckt datainsamling. I dag är människans upplevelse och privata tänkande råvara för dolda kommersiella funktioner. Omkring oss ligger en stank av anhopad utmattning.

Otto Byströms separatutställning I feel, all the time, like a garbage fire består av verk från den senaste tiden och en installation som bildas av verken. Byström motiveras i sitt arbete av en personlig upplevelse av ångest i en digitaliserad kapitalism och av ett intresse för det nuvarande och det förestående.

Otto Byström (f. 1987, Uleåborg) är en i Helsingfors bosatt mångsidig konstnär och medlem i konstnärskollektivet Sorbus. I sitt arbete kombinerar han skulptur- och printtekniker med olika digitala tekniker, performance, video och musik. Hans verk har varit utställda i Finland, Japan, Storbritannien, Ryssland och Tjeckien samt som en del av kollektivet Sorbus i USA, Tyskland, Nederländerna och Schweiz.

Utställningen har erhållit understöd av Centret för konstfrämjande.