Den musikaliska stjärnkarriären för Ville Valo och hans band har pågått i 26 år. Nu har det blivit dags för den sista gemensamma resan. Bandet lät fotografen Ville Juurikkala följa med turnéförberedelserna. Resultatet är en unik fotoserie, där Juurikkala kommer mycket nära sina objekt, nästan in på skinnet. De exceptionella fotografierna av bandet HIM är en briljant tribut till ett av Finlands mest framgångsrika band.

”Min namne Juurikkala är en fotografisk sjukskötare utan like: god, ljuv och fräck”, säger Ville Valo.

Ville Valo © Ville Juurikkala
Ville Valo © Ville Juurikkala

”Jag började fota HIM för över tio år sedan. Mellan varven har jag fotat många internationella artister som säljer till och med tio gånger så många skivor som HIM men jag tycker ändå att de inte har riktigt samma karisma. Det är på grund av den här starka karisman som jag själv anser att mina bästa gamla bilder är de som jag gjort med Ville Valo och HIM.  Ändå beslutade Ville och jag att vi inte utgår från det gamla när vi bygger upp den här utställningen. Det viktiga är det som är här och nu.HAM-utställningen består av aldrig tidigare skådade bilder”, sammanfattar Ville Juurikkala.

Utställningen är producerad av Tuska-festivalen, Tiketti Galleria, Canon och HAM. Ville Juurikkala och Ville Valo står för den konstnärliga ledningen av projektet. Design och kuratering av utställningen: Caroline Taucher.

Förutom med utställningen i HAM-hörnet firar den 20-åriga Tuska-festivalen sin födelsedag i Tiketti Galleria, vars väggar pryds av en större samling av Juurikkalas bilder av Tuskas artister under jubileumsåret: bl.a. Amorphis, Apocalyptica, HIM och Sonata Arctica.

HAM-hörnet 15.6–3.7.2017
Mån–Sön 11–19
Stängt på midsommarafton 23.6 och midsommardagen 24.6.