Ulla Liuhala: 16.8.03, 2003 / Bild: Maija Toivanen

Människorna som uppnått en hög ålder blir ständigt fler i de industrialiserade västländerna. I samhällets ideal framstår pensionsåren som den gyllene tiden i livet, en lifestyle-kulmen, fullspäckad med ungdomlig livskraft, hobbyer, sysslor och surr. Det här är dock något som inte alla har möjlighet till. Om man är krum, mår dåligt eller är sjuk, blir man lätt åsidosatt från majoritetens upplevelser och hamnar i marginalen.

På HAM:s utställning Ålderdom möter vi den här undansopade, osynliga ålderdomen. Den som gör ont, ofta rent bokstavligt. Som känns i leder och kotor, även i själen. Den som märker de allt djupare fårorna i spegeln och blir medveten om livets förgänglighet.

På utställningen Ålderdom betraktar vi den åldrande människan ohöljt, men respektfullt. Alla verken handlar inte om ålderande direkt eller medvetet, i stället ger utställningens tema verken en ny innebörd för stunden.

Utställningen består av teckningar, grafikblad, installationer och videor. Här visas sammanlagt 37 verk av 10 konstnärer: Pasi Autio, Alice Kaira, Santtu Koivu, Maarit Kotiranta, Markus Lampinen, Ulla Liuhala, Sirkka Penttilä, Eeva Tiisala, Rafael Wardi och Charlotta Östlund.

Kurator för utställningen är amanuens Jari Björklöv på HAM och dess verk är från HAM:s egna samlingar.