Vi ger resenärerna möjlighet att stifta bekantskap med en av världens mest berömda konstnärer medan de står och väntar på metron. Den japanska konstnären Yayoi Kusamas verk Narkissos-trädgården, bestående av hundratals speglande stålbollar, tar plats i HAM metro på Kampens metrostation. Verket är en del av konstnärens utställning In Infinity som öppnas på HAM 7.10. Det kommer att finnas i vitrinen på metrostationens perrongområde så länge utställningen pågår.

”Din narcissism är till salu.”

Narkissos-trädgården har lånat sitt namn av ynglingen Narkissos i den grekiska mytologin – han som förälskade sig i sin egen spegelbild i vattenytan. Kusama presenterade sin första version av verket redan 1966 på Venedigbiennalen, där hon placerade ut över tusen bollar som reflekterade omgivningen i utställningsparken Giardini. Skrudad i en gyllene kimono sålde Kusama bollar till förbipasserande för två dollar stycket. Hennes devis var ”Din narcissism är till salu”. Kusama hade egentligen inte bjudits in att delta i biennalen och arrangörerna avbröt försäljningen av bollarna. Installationen fick dock stå kvar.

Efter händelsen i Venedig har Narkissos-trädgården setts i olika versioner runtom i världen. I somras visades verket för första gången i Helsingfors, i palmrummet i Vinterträdgården, och återkommer nu i en uppdaterad version i HAM metro på Kampens metrostation, där det kan ses fram till 22.1.2017.