HAM Tennispalatset

Öppet idag 11-19

  • Tis–Sön 11–19
  • Mån stängt

Avvikande öppettider

Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki

HAM Tennispalatset finns i Helsingfors centrum i närheten av Kampens köpcentrum. Det är lätt att komma till oss med kollektivtrafik från hela huvudstadsregionen. Hitta det bästa alternativet i Reseplaneraren.

Kontaktuppgifter

Biljetter

  • Vanligt inträde 10 €
  • Reducerat inträde 8 €
  • Barn under 18-år 0 €
  • HAM-galleriet och den avgiftsfria sidan 0 €
  • Museiförbundets museikort  0 €
  • Köp ett museikort av oss 64,90 € (f.o.m. 1.1.2018 68,00 €)

Mer information

Det är alltid gratis inträde till en del av museet!

 

Guidningar och konstverkstäder

På lördagar är guidningarna för allmänheten öppna för alla till priset av inträdesbiljetten.

 

Bekanta dig med guidningar och konstverkstäder

Tillgänglighet

Tennispalatset är tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar.

HAM:s biljettkassa och ingång finns på Tennispalatsets andra våning, och kan nås med hiss som finns i närheten av alla ytterdörrar. I ändan av Södra Järnvägsgatan finns rulltrappor direkt till museets biljettkassa. Utställningslokalerna finns i två våningar. Det finns en hissförbindelse till den övre utställningsvåningen (3 vån.) i museets inneraula.

Tillgänglighet och åtkomlighet

För skolor och daghem

HAM erbjuder förmånliga guidningar och konstvärkstäder för grundskoleelever, gymnasieelever och elever på andra stadiet. Det lönar sig att reservera guidningen i god tid, minst två veckor på förhand.

Guidningar och konstverkstäder för skolelever

Öst och väst / J. K. Paasikivis minnesmärke

Paasikiviplatsen, Mannerheimvägen, Kampen • Helsingfors • Konstnär Harry Kivijärvi
Publicerad 1980 • © Kuvasto

Juho Kusti Paasikivi (1870-1956) valdes till republiken Finlands president 1946 efter det att C. G. E. Mannerheim hade avsagt sig presidentskapet. Paasikivi valdes för en andra period 1950. Paasikivi hade inlett sin politiska bana redan i början av seklet, och han innehade många viktiga poster i statslivet. Han ledde den finska delegationen i fredsförhandlingarna i Dorpat 1920 och hade ett avgörande inflytande på fredsförhandlingarna med Sovjetunionen 1939-40 och 1944.

J. K. Paasikivi verkade vid sidan om sin politiska bana också vid Helsingfors universitet och var bl.a. chefdirektör för Kansallis-Osake-Pankki 1914-34. Harry Kivijärvi (1931-2010) fick första pris i tävlan om ett Paasikivi-monument med sitt förslag Öst och väst. Monumentet avtäcktes 1980 i samband med 110-årsjubileet av J. K. Paasikivis födelse. Öst och väst består av två svarta granithällar och en sockel med Paasikivis ord: "All vishets begynnelse är att erkänna fakta". Skulpturen väger 40 ton och den högre delen är 5,5 meter hög. Det estetiska intrycket uppstår genom att de tunga stenhällarna har formats så att de släta ytorna skänker skulpturen ett lätt uttryck.

Paasikivi-monumentet gav upphov till en livlig diskussion. Skulpturen fick många smeknamn, det kändaste är Juho Kusti och Alli (Alli Paasikivi var presidentens hustru), som hänvisar till likheten mellan presidentparet och de bastanta stenhällarna.

Statyn talar till dig: http://suomenpresidentit.fi/paasikivi/?lang=sv

Verket ingår i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Öst och väst / J. K. Paasikivis minnesmärke – Servicekarta

Harry Kivijärvi: Öst och väst / J. K. Paasikivis minnesmärke, 1980. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Hanna Kukorelli

Harry Kivijärvi: Öst och väst / J. K. Paasikivis minnesmärke, 1980. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Hanna Kukorelli

Kalender

Kalender