HAM Tennispalatset

Öppet idag 11-19

  • Tis–Sön 11–19
  • Mån stängt

Avvikande öppettider

Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki

HAM Tennispalatset finns i Helsingfors centrum i närheten av Kampens köpcentrum. Det är lätt att komma till oss med kollektivtrafik från hela huvudstadsregionen. Hitta det bästa alternativet i Reseplaneraren.

Kontaktuppgifter

Biljetter

  • Vanligt inträde 10 €
  • Reducerat inträde 8 €
  • Barn under 18-år 0 €
  • HAM-galleriet och den avgiftsfria sidan 0 €
  • Museiförbundets museikort  0 €
  • Köp ett museikort av oss 64,90 € (f.o.m. 1.1.2018 68,00 €)

Mer information

Det är alltid gratis inträde till en del av museet!

 

Guidningar och konstverkstäder

På lördagar är guidningarna för allmänheten öppna för alla till priset av inträdesbiljetten.

 

Bekanta dig med guidningar och konstverkstäder

Tillgänglighet

Tennispalatset är tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar.

HAM:s biljettkassa och ingång finns på Tennispalatsets andra våning, och kan nås med hiss som finns i närheten av alla ytterdörrar. I ändan av Södra Järnvägsgatan finns rulltrappor direkt till museets biljettkassa. Utställningslokalerna finns i två våningar. Det finns en hissförbindelse till den övre utställningsvåningen (3 vån.) i museets inneraula.

Tillgänglighet och åtkomlighet

För skolor och daghem

HAM erbjuder förmånliga guidningar och konstvärkstäder för grundskoleelever, gymnasieelever och elever på andra stadiet. Det lönar sig att reservera guidningen i god tid, minst två veckor på förhand.

Guidningar och konstverkstäder för skolelever

Lauri Kristian Relander

Hesperiaesplanadi, Etu-Töölö • Helsingfors • Konstnär Matti Peltokangas
Publicerad 1996 • © Kuvasto

Skulptören Matti Peltokangas förslag "Nerifrån upp, uppifrån ner" vann tävlingen om ett minnesmärke över Lauri Kristian Relander (1883-1942). Skulpturen avtäcktes den 26 november 1996 i Hesperiaesplanaden vid Runebergsgatan. Verket hör till Helsingfors konstmuseums samling.

Monumentet består av fyra stora kuber, huggna i röd granit. Kubernas sidor mäter 2,08 meter. De står i en fyrkant på ett stenlagt underlag. Mellan kuberna bildas en korsformad passage. Kubernas ytor täcks av grovt huggna diagonala djupa räfflor, som går i motsatt riktning på den intillstående kuben. Behandlingen av stenen är typisk för Peltokangas, som på detta sätt utplånar granitens tyngd och tillför verket grafiska och måleriska element. Peltokangas har själv för hand huggit kubernas ytor.

Relanders monument tar fasta på den moderna stadsarkitekturen från 20-och 30-talen vid Hesperiagatorna. På symbolnivå innehåller monumentet element från Relanders tid som president, hans moderna sätt att bygga upp utländska kontakter och å andra sidan befästa grundlagen och demokratin: det abstrakta formspråket, den dynamiska ytbehandlingen och å andra sidan den välbalanserade helheten, öppen i alla riktningar på samma nivå som gatan, det finska urberget och röd granit.

Statyn talar till dig: http://suomenpresidentit.fi/relander/?lang=sv

Lauri Kristian Relander – Servicekarta

Matti Peltokangas: Lauri Kristian Relander, 1996. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Yehia Eweis

Matti Peltokangas: Lauri Kristian Relander, 1996. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Yehia Eweis

Kalender

Kalender