HAM Tennispalatsi

Avoinna tänään 11-19

  • Ti – Su 11–19
  • Ma Suljettu

Poikkeavat aukioloajat

Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki

HAM Tennispalatsi sijaitsee Helsingin keskustassa Kampin kauppakeskuksen välittömässä läheisyydessä. Pääset meille julkisilla liikennevälineillä helposti mistä tahansa pääkaupunkiseudulta. Katso paras vaihtoehtosi Reittioppaasta.

Yhteystiedot

Liput

  • Normaali pääsymaksu  10 €
  • Alennettu pääsymaksu  8 €
  • Alle 18-vuotiaat  0 €
  • HAM-galleria ja maksuton puoli  0 €
  • Museoliiton museokortilla  0 €
    Osta museokortti meiltä  64,90 € (1.1.2018 alkaen 68,00 €)

Osaan museota pääsee aina ilmaiseksi!

Lisätietoja lippujen hinnoista

Opastukset ja työpajat

Lauantain yleisöopastukset ovat avoimia kaikille pääsylipun hinnalla.

 

Tutustu opastustuksiin ja taidepajoihin

Saavutettavuus

Tennispalatsi on liikkumisesteetön. HAM:in lippukassa ja sisäänkäynti ovat Tennispalatsin 2. kerroksessa, jonne pääsee hissillä kaikkien ulko-ovien läheisyydestä. Eteläisen rautatiekadun päädyssä on rullaportaat suoraan museon lippukassalle. Näyttelytilat ovat kahdessa kerroksessa (2. ja 3.krs.). Näyttelytilojen sisällä on hissiyhteys kolmanteen kerrokseen.

Saavutettavuus ja esteettömyys

Kouluille ja päiväkodeille

HAM tarjoaa peruskoululaisille, lukiolaisille ja toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoille edullisia opastuksia ja taidepajoja. Opastus kannattaa varata hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa etukäteen.

Opastukset ja taidepajat koululaisille

Suurenna karttaa

Julkiset veistokset

HAM:in voi kokea myös Tennispalatsin ulkopuolella. Helsingin alueella kaikkien nähtävillä on lähes 500 ulkoveistosta, ympäristötaiteen teosta ja historiallista muistomerkkiä.

Hae veistosta nimellä

Hae veistosta sen nimellä tai nimen osalla. Voit etsiä veistoksia myös tekijän nimellä.

Selaa veistoksia listana

Voit selailla veistoksia julkistamisvuoden, nimen tai tekijän nimen perusteella.

Veistokset listana

Tutustu veistosreitteihin

Tee retki veistosten luo erityisten reittien avulla. Voit kävellä, juosta tai käydä vaikka piknikillä.

Veistosreitit
3500 taideteosta ympäri Helsinkiä
450 veistosta nähtävissä yötä päivää

Veistospankkiin on koottu kaikkiaan 450:n Helsingissä sijaitsevan veistoksen tiedot. Perustietojen (teoksen nimi, taiteilija, julkistamisvuosi, sijainti) lisäksi löytyy myös taustoja teoksista sekä veistoksen sijainti kartalla. Jotkut veistokset koostuvat useasta osasta. Tällöin karttaan on merkitty vain yhden osan sijainti. Kartat on toteutettu yhteistyössä Pääkaupunkiseudun palvelukartan kanssa. Sijaintitiedot löytyvät myös avoimena datana.

Kaupungin puistoissa, kaduilla ja aukioilla olevista veistoksista noin 250 teosta kuuluu HAM:in omaan kokoelmaan. Julkisilla paikoilla kuten kiinteistöjen pihoissa on myös yritysten, valtion laitosten ja yksityisten tahojen omistamia teoksia. Vaikka teokset eivät kuulu HAM:in kokoelmaan, myös niistä löytyy tietoja veistospankista.

HAM huolehtii kaikista kaupungin omistamista veistoksista, jotta ne säilyisivät mahdollisimman pitkään tuleville sukupolville. Pyrimme korjaamaan ja puhdistamaan veistokset mahdollisimman pian yhteistyössä rakennus- ja kiinteistöviraston kanssa.

Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo | You may not use this photo for commercial purposes. © Photo: Helsinki Art Museum

Kerro meille veistosmuistosi

HAM kerää kaupunkilaisilta veistoksiin liittyviä muistoja. Muistoja kootaan sekä Veistosmuisto-sivulle että veistoskohtaisille sivuille veistospankkiin. Osa muistoista saattaa jopa päätyä osaksi julkisen taiteen karttaa tai opastusta!

Kerro veistosmuistosi

Teosta korjataan © HAM

Ilmoita meille vauriosta tai täydennä tietoja

Myös sinä voit huolehtia kaupungin veistoksista. Lähetä meille palautetta, jos suosikkiveistoksesi on vioittunut tai töhritty.

Korjauksia ja täydennyksiä veistospankin tietoihin voit lähettää palautteen kautta.

Lähetä palautetta veistoksista

© HAM

Miten ja miksi julkista taidetta hankitaan?

Kaikilla kaupunkilaisilla on yhtäläinen oikeus elää laadukkaassa ympäristössä ja HAM osaltaan turvaa tätä oikeutta. Taidetta pyritään sijoittamaan tasapuolisesti kaupungin eri osiin sekä uusille asuinalueille, joissa ei vielä ole julkista taidetta.

Yhteensä Helsingissä on yli 450 ulkoveistosta, ympäristötaiteen teosta ja historiallista muistomerkkiä. Noin 250 kuuluu HAM:in kokoelmaan ja ne sijaitsevat kaupungin puistoissa, kaduilla ja aukioilla. Julkisilla paikoilla on myös liikelaitosten, yritysten, valtion ja yksityisten tonteilla sijaitsevia ja näiden omistamia teoksia. Muistomerkeistä huolehtii Helsingin kaupunginmuseo.

Julkiset taideteokset ovat osa mielenkiintoista ja kaunista kaupunkiympäristöä.

HAM hankkii vuosittain uusia julkisia taideteoksia katualueille ja puistoihin, toisinaan myös sisätiloihin. Tavoitteena on saada esille merkittävää nykytaidetta, nostaa rakennetun ympäristön sekä julkisen tilan laatua ja arvoa. Pyrkimyksenä on myös lisätä asukkaiden viihtyvyyttä sekä kiinnostusta ja sitoutumista omaan elinympäristöönsä.

Uusia julkisia taideteoksia suunniteltaessa lähtökohtana on aina paikka. Paikka määrittelee muun muassa teoksen koon ja luonteen. Usein teokset ovat varta vasten paikkaansa suunniteltuja. Taiteilija voikin liittää taideteokseen yhteyden sen sijoituspaikkaan, paikan historiaan tai muuhun teoksen ympäristöön liittyvään seikkaan. Taidemuseolla on myös mahdollisuus hankkia valmis teos, joka sijoitetaan sille sopivaan paikkaan.

Julkisten taiteen hankkeen taustalla voi olla myös jonkun yhteisön tai kaupungin muun viraston aloite. Julkinen teos voidaan toteuttaa myös avoimen kilpailun tai kutsukilpailun kautta. Julkisia teoksia saadaan myös lahjoituksina. Tällöin HAM on mukana teoksen toteuttamisessa ja sijoittamisessa. Lahjoitetut teokset liitetään taidemuseon kokoelmaan. Taidemuseo vastaa julkisten taideteosten kunnosta ja ylläpidosta sekä teosten rekisteröinnistä.

Lahjoitukset

Havainnekuva Kalasatamasta

Uusi teos kilpailun kautta

Julkinen teos voidaan toteuttaa avoimen kilpailun tai kutsukilpailun kautta. Jos HAM ei itse järjestä kilpailua, se on usein mukana niissä asiantuntijana.

Kalasataman taidekilpailu

Kaarina Kaikkonen © HAM / Hanna Kukorelli

Prosenttirahaperiaate

HAM toimii myös asiantuntijana Helsingin kaupungin julkisten rakennushankkeiden taidehankinnoissa (ns. prosenttiperiaatehankkeet).

Mikä ihmeen prosenttiraha?

|

Kokoelmapoliittinen ohjelma

Kokoelmapolitiikassa kerrotaan miten kokoelmien kartuttaminen, tallennus, säilyttäminen ja esittäminen sekä konservointi ja tutkimus on museossa järjestetty.

Tutustu kokoelmapolitiikkaan

Kalenteri

Kalenteri