Brittiläisen taiteilijaparin Gilbert & Georgen näyttely THE MAJOR EXHIBITION on heidän ensimmäinen merkittävä näyttelynsä Pohjoismaissa kahteenkymmeneen vuoteen. Suurin osa näyttelyn teoksista nähdään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa.

Gilbert & Georgen taide ilmentää heidän tunteitaan ja ajatuksiaan. Sen on tarkoitus haastaa, provosoida, kyseenalaistaa, hajottaa, innoittaa ja jopa järkyttää yleisöä. He haluavat saada katsojan esittämään olennaisia kysymyksiä ja pohtimaan omaa elämäänsä ja kokemuksiaan, myös taidetta. Vaikka taiteilijoiden kysymyksiin ei vastauksia välttämättä löydykään, he rohkaisevat katsojia tarkastelemaan taiteen katsomista kokemuksena. Heidän taiteensa syvintä ydintä on anarkistinen huumori, joka tempaa katsojan mukaansa käyttämällä vastakkainasetteluja, asioiden kääntämistä päälaelleen, paradokseja tai silkkaa absurdismia.

Gilbert & George eivät vain tee taidetta vaan ovat itse taiteensa keskeinen aihe ja ruumiillistuma. He kokevat olevansa yhdessä yksi taiteilija, joka katselee, kokee ja ylistää elämää oman, ainutlaatuisen näkemyksensä kautta. Gilbert & George ovat itse oma taideteoksensa, ja heidän elämänsä on taidetta.

Gilbert & Georgelle kotikaupungin sosiaaliset verkostot ovat pinnan alla kytevien jännitteiden ja kontrastien kasvualusta. Heidän taiteensa lähtökohtana on elämä itsessään, omat tunnekokemukset, ihmisen osa ja nykyelämän levottomuus etenkin Lontoon East Endissä, missä he ovat asuneet ja työskennelleet jo yli viidenkymmenen vuoden ajan.

Gilbert & Georgen teoksissa raaka realismi sekoittuu romanttiseen kuvastoon ja muinaiset aiheet kohtaavat nykyhetken, monikulttuuriset perinteet, tabut, moraalin, uskomusjärjestelmät, uskonnot, politiikan, seksuaalisuuden, rakkauden, väkivallan, köyhyyden ja globaalin virtuaalimaailman. Heidän teoksissaan toisintulkinnan kohteeksi päätyvät niin uutiskuvat kuin Britannian lippu, ulosteet, uskonnolliset kuvastot, seksualisoivat mainokset, katutilan ja kauppojen kyltit, alakulttuurien tarrat, väkivaltaiset kirosanat, jopa kaduilla lojuvat roskat ja lehdet.

THE MAJOR EXHIBITION koostuu yli 50 suurikokoisesta teoksesta vuosilta 1991–2016, jotka nähdään Tennispalatsin kaarihalleissa. Näyttely jatkaa HAMin linjaa, jossa esitellään kansainvälisesti merkittävien nykytaiteilijoiden yksityisnäyttelyitä. Näyttelyn ovat kuratoineet Gilbert & George sekä HAMin amanuenssi Claire Gould.