Harriina Räinä: ”A goat hair brush with animal glue, a hand” / Kuva: Harriina Räinä

The Other as Matter tutkii eläinperäisen materian merkitystä vesiväripuupiirrostekniikan prosessissa ja lopputuloksessa. Teoskokonaisuus on tutkielma eläinperäisten materiaalien toimijuuksista ja kietoutumisesta taiteen tekijyyteen. Näyttely koostuu vesiväripuupiirroksista ja valokuvapohjaisista polymeerigravyyrivedoksista.

Puupiirrosta pidetään maailman vanhimpana taidegrafiikan menetelmänä. Sen juuret ulottuvat lähes kahden tuhannen vuoden takaiseen Kiinaan, josta se levisi Japaniin 700-luvulla. Tekniikka oli merkittävässä roolissa tekstien, käyttögrafiikan ja lopulta taiteen monistamisessa. Vesiväripuupiirroksen harjoittaminen on säilynyt samankaltaisena satoja vuosia. Puulaatat kaiverretaan ja vedostetaan käsityönä. Länsimaissa tekniikka on saavuttanut suosiota myrkyttömänä ja ekologisena taidegrafiikan menetelmänä.

The Other as Matter tarkastelee vesiväripuupiirroksessa poikkeuksellisen paljon esiintyvää eläinperäistä materiaa: mustaa eläinliimasta ja noesta valmistettua sumimustetta, valkoista uhanalaisen itabo-osterin kuorista tuotettua pigmenttiä, eläinliimattuja vedospapereita sekä hevosen, vuohen ja peuran karvoista käsityönä valmistettuja harjoja. Teoskokonaisuus lähestyy materiaaleja taideteoksen kantavina voimina ja dynaamisina merkityksinä. Näyttely pohtii taiteilijan valtaa ja vastuuta suhteessa toislajisiin sekä vuosisatoja vanhan painotekniikan ja ekokriisin välille syntyviä jännitteitä.

Näyttelyyn liittyvä puhe, jonka taiteilija piti kansainvälisessä Sumi-Fusion vesiväripuupiirroskonferenssissa Japanin Narassa 2021 on luettavissa näyttelytilassa ja verkossa.

Harriina Räinä (s. 1989) on Helsingissä toimiva kuvataiteilija. Hänen taiteellisen praktiikkansa ytimessä ovat materioiden luonne, ruumiillisuus, valtasuhteet ja eläinkysymys. Harriina työskentelee monipuolisesti painetun taiteen, kuvanveiston, linssipohjaisten mediumien ja tekstin keinoin. Harriina on valmistunut kuvataiteen maisteriksi taidegrafiikan opetusalueelta Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta (2019). Osan opinnoistaan hän on suorittanut Japanissa: maisterivaihdossa Tsukuban yliopistossa (2017) ja työharjoittelussa vesiväripuupiirrospajalla Kiotossa (2018).

Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.

Harriina Räinä: The Other as Matter, 2022 (näyttelynäkymä) / Kuva: HAM/Kirsi Halkola