Jaakko Niemelä: Nostalghia, 2019 /Kuva: Jaakko Niemelä

Nostalgia-näyttely on päätösosa Jaakko Niemelän tutkimusprojektille, jonka kohteina ovat olleet merenkulku ja taiteilijan omaan isään liittyvät muistot. Nostalgiassa on lupa ikävöidä ja kaivata mennyttä sekä ajatella tulevaa. Niemelän teosten keskeisiä teemoja ovat suurten rakenteiden murtuminen, tuhoutuminen, rappio ja jonkin totaalinen loppuminen.

Nostalgia on kuin esitys, johon kuuluu neljä osaa: rakennustelineet varjoineen ja ympärillä pauhaavine tuulineen, kaksi videoanimaatiota sekä äänimaailma. Videoteoksessa Seitsemäs aalto valtamerialusta riepottelee voimakas myrsky, ja Nostalghiassa ollaan keskellä konttilaivan viimeisiä hetkiä ennen lopullista luhistumista. Äänimaailma koostuu barokkisäveltäjä Alessandro Scarlattin mahtipontisesta kuoroteoksesta ja Antti Niemelän säveltämästä ambient-musiikista. Videodokumentaatio Lähtö-teoksesta taustoittaa Nostalgia-kokonaisuuden syntyprosessia.

Jaakko Niemelän (s. 1959) taiteellisen työskentelyn keskiössä ovat usein olleet erilaiset installaatiot. Rakenteiden lisäksi valo ja vesi ovat monesti teoksien elementteinä. Niemelä asuu ja työskentelee Helsingissä ja synnyinkaupungissaan Raumalla. Pitkän uransa aikana hän on laajentanut ilmaisuaan grafiikasta tila-, valo- ja videoteoksiin sekä julkisiin teoksiin. Niemelä on työskennellyt myös yhdessä vaimonsa kuvanveistäjä Helena Hietasen kanssa.

Näyttelyn on kuratoinut HAMin amanuenssi Heli Harni. Näyttelyä ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Alfred Kordelinin säätiö.

Jaakko Niemelä – Nostalgia (Näyttelynäkymä) / Kuva: Hanna Kukorelli
Jaakko Niemelä / kuva: Jaakko Niemelä

Lue filosofian tohtori Mari Pulkkisen puhe näyttelyn avajaisissa